Treceți la conținutul principal

Să ne cunoaștem istoria și armata


Ne-am convins, că ciuciulenii își iubesc și își cinstesc rădăcinile. Oriunde nu i-ar dispersa cărările vieții, ei trăiesc cu dorul și recunoștința pentru această palmă de pământ, iar lucrurile frumoase și evenimentele de suflet, ce se organizează în ultimul timp în Ciuciulea, vin să confirme acest adevăr. 

Nu e consătean să nu-l cunoască pe pământeanul Vitalie Ciobanu, doctor în istorie, cel care a scris monografia ”Ciuciulea”, vicedirector al Agenției pentru Știință și Memorie Militară, colonel în rezervă. Păi iată, că recenta sa revenire la baștină a fost una de-a dreptul inedită. Dumnealui, împreună cu directorul Muzeului Militar, doctorul în istorie, Sergiu Cataraga, au decis să prezinte ciuciulenilor o adevărată și neobișnuită lecție de istorie, axată pe promovarea valorilor naționale, culturii memoriei militare, imaginii Armatei Naționale și serviciului militar. Activitatea se încadrează în cadrul unui proiect, realizat sub sloganul ”Să ne cunoaștem Istoria și Armata”, care urmează să se desfășoare în diferite localități, instituții de învățământ și de cultură din țară, unde vor fi organizate expoziții mobile cu exponate din fondurile Agenției pentru Știință și Memorie Militară, precum și a colecționarului Petru Costin, care vor aduce în prim plan cele mai importante evenimente din istoria națională, activitatea Armatei Naționale etc.


Și dacă inițiatorul proiectului este originar din Ciuciulea, atunci lansarea evenimentul propriu-zis a a avut loc anume în această localitate. Cu o deosebită onoare Primăria Ciuciulea a găzduit expoziția ”Basarabia în perioada Primului Război Mondial” și cea de drapele istorice din galeria colecțiilor particulare ale colonelului Petru Costin (colecționarul moldovean inclus în cartea Guinness) și a Muzeului Militar. 

”Basarabia în perioada Primului Război Mondial” cuprinde o serie de documente, mărturii și fotografii inedite din arhivele diferitor state și fondurile Muzeului Militar, referitoare la situația teritoriului basarabean în perioada 1914-1918. 

Expoziția de drapele istorice a fost de-a dreptul uimitoare. Organizatorii au ”decorat” curtea primăriei cu peste 30 de lucrări, cu imaginea tuturor drapelelor medievale (originale sau reconstituite) de la înfiinţarea Moldovei până în prezent, printre acestea regăsindu-se drapelul de luptă a lui Ştefan cel Mare, Drapelul Creştinătăţii, a lui Mihai Viteazu, a domnitorului Ipsilanti, a lui Ieremia Movilă etc. Fiecare piesă expusă are un specific aparte, iar semnul distinctiv este paleta de culori, dimensiunile, elementele heraldice, blazonul. Cel mai vechi drapel datează din 1467, iar cel mai prețios (după confecționare) este unul ornamentat cu o mie de pietre scumpe. De fapt, după afirmațiile organizatorilor, multe drapele istorice sunt reconstituite după imagini din arhivă, după descrierile din literatura de specialitate sau din mărturiile diplomaților străini, care au fost prezenți în Moldova medievală. 

Dl Vitalie Ciobanu a făcut o incursiune detaliată a întregii expoziții accentuând faptul, că: „Este important ca cetățenii Republicii Moldova, elevii, copiii să cunoască istoria Armatei și a drapelului, inclusiv evoluția cromaticii și a blazoanelor de pe drapelele Moldovei.” La rândul său directorul Muzeului Militar, doctorul în istorie, Sergiu Cataraga a declarat, că: ”Această cunoaștere va contribui la îmbogățirea culturii generale a cetățenilor din raioanele țării, care nu întotdeauna își pot permite să viziteze Muzeul Militar din cadrul Agenției pentru Știință și Memorie Militară din Chișinău, aflat în subordinea Ministerului Apărării”. În cadrul evenimentului dl Vitalie Ciobanu a transmis în fondul bibliotecii din localitate două lucrări recente ale sale: albumul ”Armata Republicii Moldova”, ediție, care constituie o trecere în revistă a procesului de formare și evoluție a organismului militar național pe parcursul celor 30 de ani de existență, precum și culegerea ”Constituirea și evoluția Armatei Naționale a Republicii Moldova. Repere documentare”.


Cu certitudine evenimentul cu tentă istorică a avut un impact pozitiv, fapt confirmat de dl Ilie Calistru, primarul localității, Veronica Iațcu, director al gimnaziului, care au specificat: ”În ultimul timp patriotismul e cam umbrit în rândul tinerilor, însă e binevenit orice eveniment cultural, care ne trezește spiritualitatea românească pentru a cunoaște valorile, trecutul, istoria. Suntem onorați să admirăm aceste expoziții și suntem datori să promovăm valorile istorice ale neamului.”

Ciuciulenii au avut posibilitatea să privească, să se minuneze și să facă poze lângă exponatele afișate. Curioșii analizau fiecare drapel în parte, iar elevii gimnaziului ascultau cu atenție informațiile expuse de profesori vizavi de importanța și valoarea celor peste 30 de drapele. Ce inițiativă de apreciat au avut organizatorii! Câtă istorie au adunat în centrul satului! Extraordinar!

Victoria Vasilos

Postări populare de pe acest blog

La biserică pe serpentină

Drumul nou de la Cobani, construit recent din temelie din milionul de lei, alocat de stat prin intermediul Programului Național ”Drumuri bune pentru Moldova”, ne-a dus frumos pe serpentină până în ograda bisericii din localitate. Și nu e lungă serpentina cu pricina, are numai 417 metri, dar e așa de încovoiată, așa de șerpuitoare, de parcă ai urca în munții Carpați. Eu nu știu cum a arătat drumul în cauză până la deplasarea noastră, dar lumea spune, că ”era un necaz pe capul oamenilor. Râpă, dar nu drum”. Poate de aceea primarul satului, dl Ivan Pluta, le-a propus consilierilor locali să selecteze anume acest drum pentru reparații capitale. Zicând capitale am în vedere construit din temelie, deoarece aici asfalt n-a fost niciodată. - De ce anume pe acesta l-ați ales? – l-am întrebat pe primar. - De ce nu, e drumul ce duce la biserică, dar încolo merge toată lumea din sat. Și apoi edificiul bisericii noastre este un monument istoric. Cea mai veche biserică din lemn din părțile noastre.

Многодетная семья где царит любовь, гармония и трудолюбие

Историю многодетной семьи Китайгородских из села Стурзовка можно назвать поистине удивительной. В семье подрастают 5 детей, но однажды супруги решились взять на воспитание ещё троих несовершеннолетних. Нам удалось посетить эту прекрасную семью, окунувшись на несколько минут в радости и заботы многодетных родителей и их подопечных.

Avem resurse umane valoroase

 Sunetul clopoțelului se auzea îndelung, semn că urma o pauză între ore. Imediat curtea gimnaziului prinse viață, iar o parte din elevi, îmbrăcați în uniformă școlară și aranjați în coloană, se îndreptau împreună cu dna învățătoare spre poarta instituției de învățământ.  - Mergem la cantină, ne comunica dna Elena Aniță, în timp ce traversa strada împreună cu elevii la trecerea de pietoni. Ne grăbim, căci trebuie să ne încadrăm în cele 20 de minute, cât durează recreația între orele de studiu.  Cu îndemnul ”Să aveți poftă!” ne-am îndreptat spre administrația gimnaziului. ”Cum a debutat acest an de învățământ?” - o întreb curioasă pe dna Veronica Iațcu, director al IP Gimnaziul Ciuciulea. ”Cu optimism și cu gândul, că vom depăși cu bine obstacolele și provocările acestui an”, - fusese răspunsul managerului. Inițiind o discuție tacticoasă aflasem, că în instituția în cauză învață 234 de elevi. În ciclul primar studiază 102 elevi, repartizați în patru clase, iar alți 132 de elevi urmează c