Treceți la conținutul principal

Având pământ în proprietate țăranii așteaptă să fie hrăniți de guvernanți!?

Am hotărât să-mi exprim viziunea privitor la chestiunea în cauză după discuțiile, avute cu niște  șomeri și beneficiari de ajutoare  sociale la piețele din Cuhnești și Balatina, care se revoltau în legătură cu prețurile mari la ridichea de lună și cireșe, învinuind de aceasta pe cei de la guvernare. În legătură mi-am amintit de răspunsul unui candidat la alegerile prezidențiale din România, care la întrebarea unor cetățeni de origine romă „Cu ce să-mi hrănesc la iarnă familia?” a răspuns, că în toate timpurile „țăranii hrăneau împărații”, dar nu invers.
Cetățenii cu care am discutat au în proprietate loturi de teren pe lângă casă și cote de teren agricol împârlogite, dar așteaptă să-i asigure cu bani statul, iar cu produse ieftine - alți țărani.
Oare unde o să ajungem cu așa convingeri parazitare și cine o să asigure întreținerea copiilor și bătrânilor, dacă persoanele apte de muncă nu contribuie la aceasta, punând pe umerii statului grija de copiii și părinții lor. S-a creat o situație alogică, când în sezonul lucrărilor agricole cetățenii de la sate se înregistrează la agenția pentru ocuparea forței de muncă pentru a primi bani nemunciți, iar întreprinderile agricole și gospodăriile țărănești nu pot găsi muncitori sezonieri pentru îngrijirea culturilor agricole și recoltarea cireșelor, căpșunelor etc.
Acești pseudoșomeri mai și lucrează la negru fără a plăti impozite și râd în bătaie de joc de acei, care muncesc legal. Oare nu e timpul să se întoarcă statul cu fața la cei, care muncesc, dar nu să se preocupe în permanență de cei, care umblă cu fofârlica după chicușuri?
Gheorghe Lungu,
SRL ”Cuhagro-Est” SA                 

Postări populare de pe acest blog

Многодетная семья где царит любовь, гармония и трудолюбие

Историю многодетной семьи Китайгородских из села Стурзовка можно назвать поистине удивительной. В семье подрастают 5 детей, но однажды супруги решились взять на воспитание ещё троих несовершеннолетних. Нам удалось посетить эту прекрасную семью, окунувшись на несколько минут в радости и заботы многодетных родителей и их подопечных.

La biserică pe serpentină

Drumul nou de la Cobani, construit recent din temelie din milionul de lei, alocat de stat prin intermediul Programului Național ”Drumuri bune pentru Moldova”, ne-a dus frumos pe serpentină până în ograda bisericii din localitate. Și nu e lungă serpentina cu pricina, are numai 417 metri, dar e așa de încovoiată, așa de șerpuitoare, de parcă ai urca în munții Carpați. Eu nu știu cum a arătat drumul în cauză până la deplasarea noastră, dar lumea spune, că ”era un necaz pe capul oamenilor. Râpă, dar nu drum”. Poate de aceea primarul satului, dl Ivan Pluta, le-a propus consilierilor locali să selecteze anume acest drum pentru reparații capitale. Zicând capitale am în vedere construit din temelie, deoarece aici asfalt n-a fost niciodată. - De ce anume pe acesta l-ați ales? – l-am întrebat pe primar. - De ce nu, e drumul ce duce la biserică, dar încolo merge toată lumea din sat. Și apoi edificiul bisericii noastre este un monument istoric. Cea mai veche biserică din lemn din părțile noastre.

Фундурий Ной: основные задачи и пути их решения

Примар является представительной властью населения административно-территориальной единицы и исполнительной властью местного совета. А кто, если не первое лицо населённого пункта, знает лучше все проблемы и недостатки села.  На этот раз наш корреспондент беседует с примаром села Фундурий Ной Василием Коленко.