Treceți la conținutul principal

Având pământ în proprietate țăranii așteaptă să fie hrăniți de guvernanți!?

Am hotărât să-mi exprim viziunea privitor la chestiunea în cauză după discuțiile, avute cu niște  șomeri și beneficiari de ajutoare  sociale la piețele din Cuhnești și Balatina, care se revoltau în legătură cu prețurile mari la ridichea de lună și cireșe, învinuind de aceasta pe cei de la guvernare. În legătură mi-am amintit de răspunsul unui candidat la alegerile prezidențiale din România, care la întrebarea unor cetățeni de origine romă „Cu ce să-mi hrănesc la iarnă familia?” a răspuns, că în toate timpurile „țăranii hrăneau împărații”, dar nu invers.
Cetățenii cu care am discutat au în proprietate loturi de teren pe lângă casă și cote de teren agricol împârlogite, dar așteaptă să-i asigure cu bani statul, iar cu produse ieftine - alți țărani.
Oare unde o să ajungem cu așa convingeri parazitare și cine o să asigure întreținerea copiilor și bătrânilor, dacă persoanele apte de muncă nu contribuie la aceasta, punând pe umerii statului grija de copiii și părinții lor. S-a creat o situație alogică, când în sezonul lucrărilor agricole cetățenii de la sate se înregistrează la agenția pentru ocuparea forței de muncă pentru a primi bani nemunciți, iar întreprinderile agricole și gospodăriile țărănești nu pot găsi muncitori sezonieri pentru îngrijirea culturilor agricole și recoltarea cireșelor, căpșunelor etc.
Acești pseudoșomeri mai și lucrează la negru fără a plăti impozite și râd în bătaie de joc de acei, care muncesc legal. Oare nu e timpul să se întoarcă statul cu fața la cei, care muncesc, dar nu să se preocupe în permanență de cei, care umblă cu fofârlica după chicușuri?
Gheorghe Lungu,
SRL ”Cuhagro-Est” SA                 

Postări populare de pe acest blog

Многодетная семья где царит любовь, гармония и трудолюбие

Историю многодетной семьи Китайгородских из села Стурзовка можно назвать поистине удивительной. В семье подрастают 5 детей, но однажды супруги решились взять на воспитание ещё троих несовершеннолетних. Нам удалось посетить эту прекрасную семью, окунувшись на несколько минут в радости и заботы многодетных родителей и их подопечных.

Работать во благо коммуны и её жителей

Коммуна Дану объединяет три села: Дану, Николаевка и Каменкуца. Дану - самое крупное среди них. Оно занимает 38,6 квадратных километра. Расположено в 7 километрах от районного центра, Глодень, 41 километре от города Бэлць и 201 километре от столицы нашей республики. В коммуне Дану насчитывается около 3200 человек населения. Михаил Викторович Урсу является примаром этой коммуны. Уже 9 год для него, как главы этих трёх населённых пунктов, главным приоритетом является работа во благо коммуны и её жителей. О достигнутых целях и осуществлённых работах в последний год, об основных задачах и дальнейшем развитии беседует с ним наш корреспондент.

Un oraș înfloritor mi-l doresc

  Pas cu pas orașul Glodeni își schimbă aspectul. Ba aici trotuare, ba dincolo, ba o stradă reparată din temelie, ba alta, ba piața centrală, iar curțile blocurilor chiar și-au schimbat aspectul delăsării pe cel al ordinii și al civilizației. În ultimele zile mai văzusem pe rețelele de socializare porțile de intrare ale orașului modernizate recent. M-am gândit, că pe lângă stemă, drapel, determinarea zilei de fondare a orașului această inscripție de intrare în oraș încununează respectarea simbolicii și orașul capătă statut pe deplin. E cazul de un interviu. Dna Stela Onuțu, primarul orașului, o doamnă distinsă și tenace, ne-a acceptat cu plăcere.  - Una din problemele primordiale ale unui primar este iluminarea stradală. La oraș e la fel? - Ca și în orice primărie avem un plan de acțiuni, pe care ni-l punem ca obiectiv la început de an în planificarea bugetului pentru a vedea avem noi capacitatea de a-l realiza ori nu. Necesități sunt multe, dar reieșind din potențialul nostru...