Treceți la conținutul principal

Castel în casa părintească de la Moara Domnească


”Casa părintească nu se vinde,/Nu se vinde pragul părintesc”, cântă Mihai Ciobanu. Așa se cântă, așa vorbește gura lumii, dar fiecare în cele din urmă procedează cum îi dictează problemele și buzunarul. Sunt cetățeni, care categoric nu se despart de casa părintească, care investesc în reparații capitale, care le transformă în case de odihnă pentru perioada concediilor etc. Dar sunt și de acei, care le vând imediat ce au terminat cu ceremoniile funerare. 
Protagoniștii mei din continuare nu fac parte nici din prima și  nici din cea de-a doua categorie. Eroii schiței mele de astăzi locuiesc în casa moștenită de la părinți. Vă spun acest lucru și pentru prima dată regret, că nu activez la televiziune, că nu vă pot demonstra imagini de la acea casă, pe cate în titlu am numit-o pe bună dreptate ”castel”. 
Acasă era numai Angela, stăpâna casei. Soțul, Vitalie Ailoaiei, muncește în Rusia. O perioadă de 10 ani Angela a muncit cot la cot cu soțul prin străini, dar când socrii au scăzut din puteri nora a fost nevoită să rămână acasă, să ia grijile casei pe răspunderea sa, ba și grija de părinții înstăriți. Deși bătrânețile nu i-au lăsat imobilizați, trebuia cineva să le pregătească, să le spele, să-i deservească. Angela zice că a avut socri înțelepți, cumsecade, a fost în relații bune cu ei, le-a simțit respectul și recunoștința. Dar toate acestea, cred că a trebuit să le merite. Și bravo ei că a știut cum.
În familia lor s-au născut doi copii, Victor, care acum are 25 de ani și Dumitrița, care a trecut de 20 de ani. Sunt maturi deja. Dar când părinții lor erau la început de cale copiii erau lăsați în seama buneilor, iar ei, părinții, mergeau la muncă peste hotare. Așa au adunat ban cu ban și au tot investit în reparații. Socrii au fost de părerea, că în casă trebuie să rămână mezinul. Vitalie fiind cel mai mic nici nu s-a împotrivit. Renovarea casei părintești au pornit-o din start în stil modern: cu terasă și coloane, cu arcuri și flori de ghiveci, cu țiglă metalică și cărămidă roșie cu ornamente. Și cum au pornit așa și au continuat. Au renovat casa veche, apoi în ogradă a apărut a doua casă, tot cu terasă și coloane, apoi încă un sarai-bijuterie. 
- Părinții au reușit să vadă din frumusețile pe care le-ați făcut?
- Tata mai puțin, că a decedat mai degrabă, iar mama a apucat mai multe din renovările noastre, - povestea protagonista. -  Aici, la capătul casei mama-soacră a avut cuptor ca la țară. Veneau toate vecinele de sărbători cu olițele cu sarmale la cuptorul mamei. L-am stricat când încă ea, mama, era în viață. Zicea ”Ce vei face la treburi? Unde vei da oalele?” A mâncat pâine și plăcinte din rolă și n-a mai spus că nu-s bune. Iar praznicul i l-am făcut chiar la cantină cum o face toată lumea. Dar am copt împreună în acel cuptor. Era de 12 tigăi. Am făcut și pâine, și plăcinte. Mă sculam la orele 4 dimineața ca să reușesc. Ta-a-are multe lemne mai înghițea. 
Copiii au crescut cu buneii. Pe Dumitrița o mai duceau la bunica de la Glodeni, bunica de pe mamă, că mamei-soacre îi venea greu să-i îngrijească părul lung. Dar când i se făcea dor de casă – o aduceau la Moara Domnească. 
Protagonista a venit în sat mic de la oraș, de la Glodeni. Dar a trăit la casă pe pământ la părinți și pentru ea nu a fost greu. Însă la Moara Domnească i s-a părut aerul mai aer, verdeața mai verdeață, florile mai flori. Fiica lucrează la Bălți și mai vine pe acasă. Dar feciorul merge cu tata la câștig și nu este acasă. S-a căsătorit. Nora trăiește la ei. Au un nepoțel. Pentru el era instalat în curte un scrânciob de mai mare frumusețea. Nu știe Angela, cei tineri vor pleca din ograda părinților ori nu, dar nu are nimic împotrivă să rămână pe loc. Ea a putut găsi limbă comună cu soacra și cu socrul, de ce adică cu nora nu ar găsi.
Și apoi gospodăria este atât de asortată. La construcțiile renovate despre care vă spuneam, s-a aliniat și un garaj splendid, construit în același stil și folosite fiind aceleași culori. Ba au mai cumpărat și o casă bătrânească de alături. Acolo au o fermă întreagă de păsări. 
Și numai ce nu este în ograda castelului cu pricina: și trotuare, și straturi de flori, și ghiveciuri și un cuib improvizat de cocostârci, gândit și realizat numai așa cum vede Angela. La casa părintească, devenită castel, ce se află la o azvârlitură de băț de stejarul secular, te simți prinț și principesă, indiferent de vârsta pe care o ai. 
Maria Focșa

Postări populare de pe acest blog

Многодетная семья где царит любовь, гармония и трудолюбие

Историю многодетной семьи Китайгородских из села Стурзовка можно назвать поистине удивительной. В семье подрастают 5 детей, но однажды супруги решились взять на воспитание ещё троих несовершеннолетних. Нам удалось посетить эту прекрасную семью, окунувшись на несколько минут в радости и заботы многодетных родителей и их подопечных.

Ministrul Agriculturii, Ion Perju - la Glodeni

Dl Ion Perju, Ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, a acceptat invitația consilierilor raionali și a unor agricultori și la sfârșitul săptămânii trecute a avut o întrevedere cu agenți economici din agricultura raionului, ce a avut loc în incinta Consiliului Raional. Dl Ion Cojocari, președintele raionului, a făcut prezentările de rigoare și a rugat ca să fie făcută o scurtă trecere în revistă a situației din agricultura raionului. În fața celor prezenți o informație succintă a prezentat dl Oleg Agache, șeful Direcției Agricultură și Alimentație a CR Glodeni:

Un oraș înfloritor mi-l doresc

  Pas cu pas orașul Glodeni își schimbă aspectul. Ba aici trotuare, ba dincolo, ba o stradă reparată din temelie, ba alta, ba piața centrală, iar curțile blocurilor chiar și-au schimbat aspectul delăsării pe cel al ordinii și al civilizației. În ultimele zile mai văzusem pe rețelele de socializare porțile de intrare ale orașului modernizate recent. M-am gândit, că pe lângă stemă, drapel, determinarea zilei de fondare a orașului această inscripție de intrare în oraș încununează respectarea simbolicii și orașul capătă statut pe deplin. E cazul de un interviu. Dna Stela Onuțu, primarul orașului, o doamnă distinsă și tenace, ne-a acceptat cu plăcere.  - Una din problemele primordiale ale unui primar este iluminarea stradală. La oraș e la fel? - Ca și în orice primărie avem un plan de acțiuni, pe care ni-l punem ca obiectiv la început de an în planificarea bugetului pentru a vedea avem noi capacitatea de a-l realiza ori nu. Necesități sunt multe, dar reieșind din potențialul nostru...