Treceți la conținutul principal

Castraveții voștri sunt de cules? La Viișoara da.


Fiind la Viișoara îi spuneam primarului comunei, dlui Cătălin Bogdan, că mi-aș dori un reportaj de la creșterea legumelor în seră. Aveți în sat sere? – l-am întrebat. ”Cum să nu avem, ba și punct de colectare a laptelui”, a fost răspunsul. La început nu m-am dumerit ce are sera cu colectarea laptelui. Dar las această intrigă pentru câteva clipe și pentru dumneavoastră, stimați cititori.
Și iată că stăteam în fața unei porți forjate, ornamentată frumos și așteptam stăpânii. ”Ce lucru calitativ și trainic”, mă minunam eu, admirând frunzulițele și butonii de flori din metal greu. Am venit la castraveți, dar admir porți forjate. Stăpâna a venit de undeva de după casă. Era în halat alb.  
- Îmi spune Angela, soțul e Valeriu Strungari. Am terminat cu laptele și acum suntem ocupați cu spălatul vaselor și a  recipientelor. Am lăsat soțul la spălat, dar eu iată vă ascult. 
- Aveți punct de colectare a laptelui de la săteni?
- Da. Lucrez la cooperativa de întreprinzător ”Lactavia-com” din Fălești. La noi în sat era alt punct de colectare a laptelui. Și noi, având două văcuțe, realizam o parte din lapte. Dar nu eram eu cu inima împăcată din cauza determinării grăsimii în lapte. Analizele la conținutul de grăsime se luau numai o dată în lună. Dar vaca ca vaca, azi a păscut mai bine, mâine i-am pus în iesle ceva mai bunișor și grăsimea la sigur diferă de la zi la zi. Cu atât mai mult, că la Moara Domnească se stopase colectarea. M-am hotărât la acest punct mai ales din cauza, că determinăm grăsimea în laptele primit în fiecare zi. Și oamenii se simt cumva recuperați pentru muncă. Adică dacă dau lapte gras de ce să fie achitați ca pentru cel cu grăsime minimă, - povestea protagonista. 

Iarna se adună mai puțină producție, câte 400-500 litri de lapte pe zi. Primăvara și vara e mai bine. În ziua vizitei noastre colectase și expediase deja 1,5 tone de lapte. Dna Angela deservește 70 de beneficiari. Sunt cetățeni, care au și 10 vaci, stăpâna are 4 cornute, dar sunt care au numai câte o văcuță. Salariul ei se calculează reieșind din procentul cantității de lapte realizat. Iarna acesta estimează 1200 de lei, iar pentru luna mai protagonista spera la 3200 de lei. Dar de una singură nu s-ar descurca. E multă muncă. O ajută soțul și feciorii. 
În familia Strungari cresc 3 copii: Liviu are 18 ani, Victor – 16, iar Renat - 11 anișori. Cei mai mari fac studii în România. Liviu e la Iași, Victor – la Botoșani. Învățătura la distanță din această primăvară i-a adus acasă și de aceea părinții au mai profitat și profită de ajutorul lor. Și cel mic e cu gândul plecării. Cu viberul și cu gențile trăiesc. Copiii nănașilor făceau studii în România și i-au influențat într-un fel. Când au plecat, mama își făcea emoții că nu se va descurca, soțul suferea de inimă, dar de lucru este mult de tot. Dar toate s-au limpezit.
Dl Valeriu a avut o intervenție chirurgicală și se simte mult mai bine. Muncește și el mult, dar îi pune la treabă și pe toți ai casei. Colectarea laptelui și îngrijirea lotului de pe lângă casă i s-au părut puțin. Anul acesta s-a apucat și de cultivarea castraveților în seră. A construit una după toate cerințele, cu o suprafață de 10/6 metri. Răsadul de castraveți l-a procurat. E primul an de încercare. Dar ce plante frumoase a crescut... De invidiat. Iar castraveciorii pe curpeni îmi păreau că sunt mai mulți decât frunze. Sera avea ferestruică, pe care o deschid dacă se adună prea multă căldură. Huzuresc culturile legumicole în așa seră nu alta.
De la începuturi dl Valeriu era pasionat de forjarea metalului. A deprins sudarea de la tata. Dar din motive de sănătate s-a lăsat de forjare. E un hobby, pe care nu-l poate uita. Din vreme în vreme mai revine la el. Mai face câte o poartă, câte un gărduț. Îl ajută și băieții. 
Trei flăcăi și soțul la o mână de femeie în casă. Ea, dna Angela, se gândește cum să le pregătească ceva mai ușor, dar ei, toți bărbați, vreau ceva bunișor. La drept vorbind și-a dorit o fiică, dar s-a ales cu trei feciori. Așa că la bucătărie tot băieții o ajută. De castraveți stăpâna spunea că sunt gustoși, atâta știe, dar de crescut, stropit ea nu știe. Bărbații se ocupă de seră. 
Foarte gustoși castraveți, vă asigur. I-am gustat. Dacă îi zăriți pe protagoniști la piață – cumpărați și nu veți regreta. Sunt crescuți fără utilizarea substanțelor chimice toxice. Și au miros de primăvară.
Maria Focșa 

Postări populare de pe acest blog

Многодетная семья где царит любовь, гармония и трудолюбие

Историю многодетной семьи Китайгородских из села Стурзовка можно назвать поистине удивительной. В семье подрастают 5 детей, но однажды супруги решились взять на воспитание ещё троих несовершеннолетних. Нам удалось посетить эту прекрасную семью, окунувшись на несколько минут в радости и заботы многодетных родителей и их подопечных.

La biserică pe serpentină

Drumul nou de la Cobani, construit recent din temelie din milionul de lei, alocat de stat prin intermediul Programului Național ”Drumuri bune pentru Moldova”, ne-a dus frumos pe serpentină până în ograda bisericii din localitate. Și nu e lungă serpentina cu pricina, are numai 417 metri, dar e așa de încovoiată, așa de șerpuitoare, de parcă ai urca în munții Carpați. Eu nu știu cum a arătat drumul în cauză până la deplasarea noastră, dar lumea spune, că ”era un necaz pe capul oamenilor. Râpă, dar nu drum”. Poate de aceea primarul satului, dl Ivan Pluta, le-a propus consilierilor locali să selecteze anume acest drum pentru reparații capitale. Zicând capitale am în vedere construit din temelie, deoarece aici asfalt n-a fost niciodată. - De ce anume pe acesta l-ați ales? – l-am întrebat pe primar. - De ce nu, e drumul ce duce la biserică, dar încolo merge toată lumea din sat. Și apoi edificiul bisericii noastre este un monument istoric. Cea mai veche biserică din lemn din părțile noastre.

Фундурий Ной: основные задачи и пути их решения

Примар является представительной властью населения административно-территориальной единицы и исполнительной властью местного совета. А кто, если не первое лицо населённого пункта, знает лучше все проблемы и недостатки села.  На этот раз наш корреспондент беседует с примаром села Фундурий Ной Василием Коленко.