Treceți la conținutul principal

Generozitatea lor nu are limite

Acum câteva săptămâni vă informasem, stimați cititori, despre acțiunile desfășurate de către AO „Neemia” din satul Cobani în timpul stării de urgență. Atunci terminasem discuția cu dl Victor Zamă, director, pe o notă de speranță, că doleanțele de a da naștere la alte proiecte în beneficiul oamenilor din sat și de a-i ajuta vor căpăta viață, dar totul va depinde de situația impusă de pandemie. Și iată că de îndată ce s-a finisat starea de urgență, după 15 mai curent, unul din proiectele stipulate în gândul celor de la „Neemia” a fost implementat. Este vorba de aprovizionarea a 16 familii a câte 25 de pui. Un proiect spectaculos, inedit și interesant, aș zice eu, care la sigur că merită toată aprecierea. Dar să o luăm de la un capăt. 
Inițial această acțiune de binefacere a fost discutată cu partenerii lor din străinătate, au fost selectate familiile eligibile pentru acest proiect, ulterior purtate convorbiri cu aceștia în ce constă misiunea în cauză, după care s-a purces la desfășurarea acțiunii ca atare. 
- Este un proiect mic, în cadrul căruia 12 beneficiari sunt familii cu 3 copii și 4 familii - monoparentale, cu cel puțin doi copii sau care au minori cu dizabilitate, - a început să ne explice cu o doză de modestie dl Victor. - Această donație vine ca un ajutor din partea noastră, însă cu o condiție. Noi cu fiecare dintre dumnealor am semnat un acord de participare la proiect, în care este menționat faptul, că atunci când puii vor deveni găini și numărul celor crescuți va depăși cifra de cel puțin 20, familia va trebui să întoarcă două găini, ce ulterior vor fi donate altor familii nevoiașe, iar pe parcurs să ofere și un anumit număr de ouă Centrului nostru comunitar ca suport pentru prepararea prânzurilor calde persoanelor singuratice. Ideea constă în multiplicarea faptelor bune, adică nu doar de a primi, dar și de a ajuta pe cei mai triști ca noi, - a ținut să precizeze dl Zamă. 
Familiile incluse în proiect nu sunt toate din categoria social vulnerabile sau în situație de risc. Ca scop s-a pus accentul pe familiile cu mulți copii, unde necesitatea de alimentație este mai mare. 
Puișorii au deja mai mult de 40 de zile și sunt de mărimea unui porumbel. Pentru o familie s-au cheltuit 850 de lei, a câte 34 de lei pentru un puișor. 
Este ceva nou și pentru cei de la „Neemia” și pentru cobăneni. Dar iată că au încercat și au izbutit, iar pe viitor speră dl director să dezvolte această idee la o scară mai mare, prin oferirea păsărilor sau chiar a unor animale pentru familiile care ar vrea să fie participante la proiect, dar cu scopul ca din ceea ce i s-a oferit ulterior să întoarcă o mică parte Centrului comunitar pentru cantina socială sau familiilor social vulnerabile. Aceasta va contribui la o relaționare mai bună cu mai multe familii din sat, care pe lângă faptul că vor beneficia de un suport semnificativ din partea asociației obștești, aceștia vor ajuta și alte persoane. E foarte bine când oamenii sensibilizează faptul, că dar din dar se face rai, că din ceea ce ți s-a oferit poți face fericit și pe alții. Ingenioși mai sunt frații Zamă! 
Axenia Drumova

Postări populare de pe acest blog

Многодетная семья где царит любовь, гармония и трудолюбие

Историю многодетной семьи Китайгородских из села Стурзовка можно назвать поистине удивительной. В семье подрастают 5 детей, но однажды супруги решились взять на воспитание ещё троих несовершеннолетних. Нам удалось посетить эту прекрасную семью, окунувшись на несколько минут в радости и заботы многодетных родителей и их подопечных.

La biserică pe serpentină

Drumul nou de la Cobani, construit recent din temelie din milionul de lei, alocat de stat prin intermediul Programului Național ”Drumuri bune pentru Moldova”, ne-a dus frumos pe serpentină până în ograda bisericii din localitate. Și nu e lungă serpentina cu pricina, are numai 417 metri, dar e așa de încovoiată, așa de șerpuitoare, de parcă ai urca în munții Carpați. Eu nu știu cum a arătat drumul în cauză până la deplasarea noastră, dar lumea spune, că ”era un necaz pe capul oamenilor. Râpă, dar nu drum”. Poate de aceea primarul satului, dl Ivan Pluta, le-a propus consilierilor locali să selecteze anume acest drum pentru reparații capitale. Zicând capitale am în vedere construit din temelie, deoarece aici asfalt n-a fost niciodată. - De ce anume pe acesta l-ați ales? – l-am întrebat pe primar. - De ce nu, e drumul ce duce la biserică, dar încolo merge toată lumea din sat. Și apoi edificiul bisericii noastre este un monument istoric. Cea mai veche biserică din lemn din părțile noastre.

Фундурий Ной: основные задачи и пути их решения

Примар является представительной властью населения административно-территориальной единицы и исполнительной властью местного совета. А кто, если не первое лицо населённого пункта, знает лучше все проблемы и недостатки села.  На этот раз наш корреспондент беседует с примаром села Фундурий Ной Василием Коленко.