Treceți la conținutul principal

KAS-32 la fertilizare


Pe 6 iunie curent în gospodăria agricolă SRL „Agdav” din satul Petrunea s-a desfășurat un seminar pentru agricultori la tema: „Folosirea îngrășămintelor minerale lichide de tipul KAS-32 la fertilizarea culturilor agricole pentru roada anului 2020”. Evenimentul a fost organizat de către fondatorul SRL-ului „Agdav”, dl Gheorghe Airini. Gazda i-a salutat cu mare bucurie pe participanții la seminar, sosiți în teritoriul SRL-ului „Agdav”, fondată în anul 1997. Apoi i-a prezentat pe membrii echipei cu care muncește, dnii: Valentin Airini, manager SRL „Agdav” (fiul antreprenorului), Sergiu Cănilă, magazinier în gospodărie, și Nicolae Prodaniuc, inginer-șef, care urmau să-l ajute la desfășurarea evenimentului. 
Întâlnirea a avut drept scop un schimb de păreri în privința folosirii la fertilizarea culturilor agricole a îngrășămintelor lichide. 
Dl Gheorghe Airini a menționat: 
- După ce am construit așa numita linie de pregătire a îngrășământului KAS-32 am invitat mulți colegi, care aveau păreri împărțite. De aici a și apărut ideea să ne întâlnim într-un seminar și să ne expunem părerile, plusurile și minusurile referitor la KAS-32. La această întrunire ne vom strădui ca fiecare din participanți să aibă posibilitatea să facă cunoștință atât teoretic cât și practic cu metoda de pregătire, procurare și folosire a KAS-32, ne vom deplasa pe câmpurile, unde deja am folosit acest preparat, vom face totaluri și ne vom da cu părerea care e perspectiva de viitor. 
Cu un mesaj către participanți a venit dl Iurie Nastas, primarul satului Petrunea. Dumnealui a nominalizat:
- Localitatea noastră este, cea mai tânără din raion și anul acesta împlinește 100 de ani. Dispunem de 1542 de ha de terenuri arabile, ce sunt lucrate de 4 agenți economici. În prezent toate câmpurile sunt prelucrate. Gospodăria SRL „Agdav”, din inițiativa specialiștilor de aici, a devenit ca un centru de testare în condiții practice a multor hibrizi și sorturi de culturi agricole, prin organizarea loturilor demonstrative de creștere a culturilor respective, este o a doua întreprindere de cercetare a culturilor agricole după „Selecția” din Bălți, unde se testează soiuri de grâu, porumb, floarea-soarelui, soie etc. La această întreprindere se depune foarte multă muncă din inimă. Ca primar sunt mulțumit de un așa agent economic în teritoriu. În sat s-au realizat multe lucruri datorită sponsorizărilor din partea dl Airini.
Dl Marian Țărnă, vicepreședinte al raionului, prezent la activitate, a menționat, că este de acord cu aprecierile de mai sus și e bucuros că în funcție de vicepreședinte pentru agricultură în raion va activa lângă oameni erudiți în domeniu ca dl Gheorghe Airini. Conlucrăm, cooperăm și de fiecare dată venim pentru agricultorii din raion cu sfaturi în diferite situații. Și astăzi vă veți convinge de producerea și folosirea acestui îngrășământ lichid KAS-32. Vă mulțumim tuturor celor prezenți, care activați în domeniul agricol, că aveți grijă de lanurile noastre mănoase, care ne sunt sursă de existență.
Dl Airini avea emoții. Emoții pozitive. Era bucuros să-i aibă alături pe acei, cărora Dumnezeu le-a încredințat să ducă crucea pâinii. Și ei, cei de la ”Agdav”, duc cu cinste această cruce, făcând tot posibilul să garanteze securitatea alimentară a țării. Pentru dumnealui e important ce lasă în urma sa generațiilor viitoare. Așa a fost și testamentul remarcabilului domnitor al Moldovei, Ștefan cel Mare și Sfânt, care spunea: „Moldova n-a fost a strămoșilor mei, nu este a mea și nu e a voastră, ci a urmașilor voștri”.

Ce reprezintă KAS-32?  Aceasta este o soluție, ce conține salpetru amoniacal, uree și apă. Astfel de îngrășământ conține trei feluri de azot, ce îndestulează hrana îndelungată a culturilor.    
Partea practică a seminarului a început cu vizionarea stației de organizare și pregătire a soluțiilor. Despre dozarea și procesul de elaborare le-a vorbit celor prezenți Valentin Airini, manager. El a menționat: „într-o cisternă de o tonă se toarnă 450 kg de salpetru amoniacal, 350 kg de uree (карбомид) și 200 litri de apă caldă, e de dorit chiar până la 90 - 95 grade Celsius și o tonă de soluție e gata”. Dl Valentin s-a referit cu lux de amănunte la procesul de organizare și pregătire a soluției-îngrășământ, la anumite momente, ce ar îmbunătăți procesul de fertilizare, dar și ar ușura munca fizică a lucrătorului. 
După pregătirea îngrășământului KAS-32 toți participanții s-au deplasat pe un lan cu porumb, unde dl Anatolie Lebediuc, constructorul de bază al agregatului pentru introducerea  îngrășămintelor lichide în sol, a demonstrat cum funcționează agregatul la fertilizarea porumbului de hibridul Pioner 9415. Se vorbea despre un cultivator și o stropitoare, care au fost reutilate într-un agregat pentru introducerea îngrășămintelor lichide KAS. La acest subiect toți participanții s-au dat cu părerea, după care au adus mulțumiri organizatorilor. A urmat și o vizită a câmpurilor, unde a fost folosit acest agregat și acest îngrășământ. 
În procesul discuțiilor dl Gheorghe Airini a menționat, că SRL „Agdav” intenționează să utilizeze la maxim îngrășămintele lichide de tip KAS. La rândul lor și participanții și-au adus părerea referitor la cele văzute. Alexandru Eremciuc, bunăoară, a menționat: 
- Felicitări, dle Gheorghe Airini, sunteți un gospodar care știe a crește pâine. Sunteți o persoană deosebită. Ce am văzut ne-a plăcut mult. Se vede de la o poștă că în gospodăria dumneavoastră se muncește zi de zi și an de an. Aveți specialiști școliți, specialiști, care fac față cerințelor, ce stau în fața lor. Pe viitor vă doresc multă sănătate și toate visele să vă devină realitate.
 A fost un seminar mai mult decât productiv.
Consemnare de Ion Ursache

Postări populare de pe acest blog

Многодетная семья где царит любовь, гармония и трудолюбие

Историю многодетной семьи Китайгородских из села Стурзовка можно назвать поистине удивительной. В семье подрастают 5 детей, но однажды супруги решились взять на воспитание ещё троих несовершеннолетних. Нам удалось посетить эту прекрасную семью, окунувшись на несколько минут в радости и заботы многодетных родителей и их подопечных.

La biserică pe serpentină

Drumul nou de la Cobani, construit recent din temelie din milionul de lei, alocat de stat prin intermediul Programului Național ”Drumuri bune pentru Moldova”, ne-a dus frumos pe serpentină până în ograda bisericii din localitate. Și nu e lungă serpentina cu pricina, are numai 417 metri, dar e așa de încovoiată, așa de șerpuitoare, de parcă ai urca în munții Carpați. Eu nu știu cum a arătat drumul în cauză până la deplasarea noastră, dar lumea spune, că ”era un necaz pe capul oamenilor. Râpă, dar nu drum”. Poate de aceea primarul satului, dl Ivan Pluta, le-a propus consilierilor locali să selecteze anume acest drum pentru reparații capitale. Zicând capitale am în vedere construit din temelie, deoarece aici asfalt n-a fost niciodată. - De ce anume pe acesta l-ați ales? – l-am întrebat pe primar. - De ce nu, e drumul ce duce la biserică, dar încolo merge toată lumea din sat. Și apoi edificiul bisericii noastre este un monument istoric. Cea mai veche biserică din lemn din părțile noastre.

Фундурий Ной: основные задачи и пути их решения

Примар является представительной властью населения административно-территориальной единицы и исполнительной властью местного совета. А кто, если не первое лицо населённого пункта, знает лучше все проблемы и недостатки села.  На этот раз наш корреспондент беседует с примаром села Фундурий Ной Василием Коленко.