Treceți la conținutul principal

Simplu mecanizator – iscusit apicultor!


Vorba ceea, omul dacă vrea, are voință și dragoste le face pe toate. Eugeniu Cazacu din satul Fundurii Vechi a lucrat ca mecanizator în gospodăria agricolă din sat și când a început ruinarea și împrăștierea bunurilor, a trecut la munca în construcție. Și tot în sat. Nu a mers peste hotare. Dar vârsta înaintată l-a impus să-și mai schimbe o dată profesia. De data aceasta a ales domeniul apiculturii. La început a înfruntat greutăți. Trebuia să-și adune ustensile, să procure câțiva stupi, să găsească dispozitiv de scos mierea. A pornit-o cu literatura albinăritului și a reușit, deoarece apicultorii cu experiență nu-i prea dădeau sfaturi. Își păstrează secretele. 
Dl Eugen are deja câțiva ani de când se ocupă de apicultură. Dar e de mirare, că i-a depășit și pe acei, care nu doreau să-i dea sfaturi. Munca de apicultor e cu mâinile curate, cum se spune în popor, e benefică, dar cere și mare responsabilitate. Nu fiecare poate însuși această meserie. Acum are peste 40 de stupi cu albini și merge în creștere. Are probleme la realizarea producției. Mai încheie contracte, pe unde e bine, pe unde achitarea e cu întârzieri, cu devieri de preț. 
Dar această problemă ar trebui abordată la nivel de raion ori de țară, deoarece nu trebuie să uităm, că dacă albinele vor dispărea, atunci și viața omenească va dispărea. Mierea este un produs alimentar și cel mai bun leac pentru sănătate. 
Vasile Bagrin, 
satul Fundurii Vechi

Postări populare de pe acest blog

Многодетная семья где царит любовь, гармония и трудолюбие

Историю многодетной семьи Китайгородских из села Стурзовка можно назвать поистине удивительной. В семье подрастают 5 детей, но однажды супруги решились взять на воспитание ещё троих несовершеннолетних. Нам удалось посетить эту прекрасную семью, окунувшись на несколько минут в радости и заботы многодетных родителей и их подопечных.

La biserică pe serpentină

Drumul nou de la Cobani, construit recent din temelie din milionul de lei, alocat de stat prin intermediul Programului Național ”Drumuri bune pentru Moldova”, ne-a dus frumos pe serpentină până în ograda bisericii din localitate. Și nu e lungă serpentina cu pricina, are numai 417 metri, dar e așa de încovoiată, așa de șerpuitoare, de parcă ai urca în munții Carpați. Eu nu știu cum a arătat drumul în cauză până la deplasarea noastră, dar lumea spune, că ”era un necaz pe capul oamenilor. Râpă, dar nu drum”. Poate de aceea primarul satului, dl Ivan Pluta, le-a propus consilierilor locali să selecteze anume acest drum pentru reparații capitale. Zicând capitale am în vedere construit din temelie, deoarece aici asfalt n-a fost niciodată. - De ce anume pe acesta l-ați ales? – l-am întrebat pe primar. - De ce nu, e drumul ce duce la biserică, dar încolo merge toată lumea din sat. Și apoi edificiul bisericii noastre este un monument istoric. Cea mai veche biserică din lemn din părțile noastre.

Фундурий Ной: основные задачи и пути их решения

Примар является представительной властью населения административно-территориальной единицы и исполнительной властью местного совета. А кто, если не первое лицо населённого пункта, знает лучше все проблемы и недостатки села.  На этот раз наш корреспондент беседует с примаром села Фундурий Ной Василием Коленко.