Treceți la conținutul principal

Un sat european pe harta raionului


Este omul care merge în viață cu credința în suflet. Se sprijină pe harul dat de Sus. Crede că un primar bun este cel care reușește să formeze un colectiv sănătos, capabil să activeze în echipă. Apreciază oamenii onești și nu suportă minciuna. Preferă să spună lucrurilor pe nume, de aceea uneori pare a fi incomod pentru unii. Spiritul responsabilității, omenia și grija față de oameni sunt pilonii, care-i conturează personalitatea primarului satului Petrunea – Iurie Nastas. Petrunea este satul cu cei mai harnici oameni; este satul în care sunt condiții pentru o viață mai bună. Este un sat liniștit și perfect pentru familiști. Este un sat cu perspectivă și cu o dezvoltare fructuoasă. Este un sat binecuvântat de Bunul Dumnezeu.
- Dle primar, ce etapă ați atins în vederea construcției rețelei de canalizare?
- Acest proiect îşi trage începuturile din anul 2017. Trei ani a durat perioada de proiectare a cererii de proiect. De acest lucru s-a ocupat compania ”TILUANA” SRL din Chişinău. Rețeaua de canalizare e prevăzută pe o lungime de 17 km. Până în prezent aceasta a fost deja insta-lată pe o lungime de 14 km. Pentru alți 2 km avem deja depozitate țevile, adică ne apropiem de sfârşit. Acest proiect derulează cu susținerea Ministerului Agriculturii, Dez-voltării Regionale şi Mediului, adică Fondul Ecologic Național, care ne-a alocat deja 8 milioane de lei. Tran-sferurile se fac confom volumului de lucrări executate. Proiectul este realizat de o companie din Chişinău  ”LAIOLA” SRL, care are specialişti buni şi tehnică bună, adica fac lucrări calitative. 
A rămas ultima lovitură. Aceasta e stația de iepurare, care costă 3 mln 800 mii de lei, Până în toamnă sperăm să îndeplinim proiectul la 100%. Am avut norocul să vină recent în raion ministrul agriculturii, dl Ion Perju, căruia i-am şi mulțumit frumos pentru suportul de până acum şi l-am rugat să ne dea toți banii ce au mai rămas pe proiect, la care dumnealui ne-a răspuns: ”Cheltuiți suma pe care o aveți la dispoziție apoi vom hotărî întrebarea până la capăt. Dumnealor de asemenea sunt cointeresați ca proiectele să aibă un final. 
Astfel, Petrunea va fi unicul sat din raion, care va avea canalizare. Contribuția locuitorilor a fost de 800 mii de lei. E  aproape un milion, dar trebuie încă două milioane să adunăm de la populație. 400 mii de lei încă e posibi, iar restul banilor trebuie să îi căutăm din alte resurse. Vreau să-i mulțumesc, apropo, Consiliului Raional pentru contribuția la acest proiect de 150 mii de lei. 
- Cu apa nici nu mai întreb, deoarece totul e bine și fru-mos.
- Avem 17 km de apeduct în teritoriul satului. Toate mahalele, toate străzile sunt conectate la rețea şi oamenii au 24 din 24 de ore apă. Rău plătitori avem vreo 10 în tot satul, în rest toți achită serviciul la timp. Nu demult a fost schimbată o pompă. De, mai apar şi probleme, dar de toate acestea se ocupă întreprinderea municipală de pe lângă primărie, condusă de dl Veaceslav Fanea, un bun manager. Un metru cub apă costă 12 lei. 
- Am văzut cutii pentru ali-mentarea cu gaz la fiecare poartă. E proiect vechi ori nou?
- Cu gazul noi am intrat într-un proiect. Fiecare gospodar plăteşte 2970 de lei de la intrarea în sat până la poartă, inclusiv instalarea contorului. În rest e treaba fiecărua. Până în prezent avem conectați la conducta de gaz 250 de gospodării. Cu timpul, aşa preconizez eu, fiecare gospodărie se va conecta, deoarece oamenii au văzut deja care sunt beneficiile şi dorință este. Încă 30 de gospodării vor fi conectate anul acesta la gazoduct. Ne mai rămân vreo sută cincizeci de gospodării, care se vor conecta la anul viitor. Eu am fost la o întâlnire cu preşedintele MoldovaGaz SA, care în timpul discuției mi-a spus, că ”se vede, că la Petrunea se doreşte”. Am organizat şase adunări până i-am convins pe locuitori să depună cereri, fiindcă dacă nu ai cereri de la 50% din numărul total al populației - nu trece proiectul. La noi din 690 de gospodării avem cereri de la peste 500. Foarte mult au lucrat angajații primăriei, consilierii locali în pregătirea populației pentru realizarea acestui proiect. Sperăm că la anul viitor să ieşim cu gazificarea sută la sută. 
Maria FOCȘA

Postări populare de pe acest blog

Многодетная семья где царит любовь, гармония и трудолюбие

Историю многодетной семьи Китайгородских из села Стурзовка можно назвать поистине удивительной. В семье подрастают 5 детей, но однажды супруги решились взять на воспитание ещё троих несовершеннолетних. Нам удалось посетить эту прекрасную семью, окунувшись на несколько минут в радости и заботы многодетных родителей и их подопечных.

La biserică pe serpentină

Drumul nou de la Cobani, construit recent din temelie din milionul de lei, alocat de stat prin intermediul Programului Național ”Drumuri bune pentru Moldova”, ne-a dus frumos pe serpentină până în ograda bisericii din localitate. Și nu e lungă serpentina cu pricina, are numai 417 metri, dar e așa de încovoiată, așa de șerpuitoare, de parcă ai urca în munții Carpați. Eu nu știu cum a arătat drumul în cauză până la deplasarea noastră, dar lumea spune, că ”era un necaz pe capul oamenilor. Râpă, dar nu drum”. Poate de aceea primarul satului, dl Ivan Pluta, le-a propus consilierilor locali să selecteze anume acest drum pentru reparații capitale. Zicând capitale am în vedere construit din temelie, deoarece aici asfalt n-a fost niciodată. - De ce anume pe acesta l-ați ales? – l-am întrebat pe primar. - De ce nu, e drumul ce duce la biserică, dar încolo merge toată lumea din sat. Și apoi edificiul bisericii noastre este un monument istoric. Cea mai veche biserică din lemn din părțile noastre.

Фундурий Ной: основные задачи и пути их решения

Примар является представительной властью населения административно-территориальной единицы и исполнительной властью местного совета. А кто, если не первое лицо населённого пункта, знает лучше все проблемы и недостатки села.  На этот раз наш корреспондент беседует с примаром села Фундурий Ной Василием Коленко.