Treceți la conținutul principal

Proiecte inedite, implementate de AO „Neemia”


Asociația Obștească ”Neemia” activează în satul Cobani de mai bine de cinci ani. Activitățile asociației sunt orientate spre îmbunătățirea calității vieții persoanelor din diferite categorii de vârstă sau statut social prin implementarea diferitor proiecte sociale sau educaționale. În discuțiile cu directorul AO „Neemia” mereu a fost scoasă în evidență dorința echipei de lucru de a face viața mai bună și a aduce speranță în sufletele celor cu care interacționează. În contextul epidemiologic creat AO „Neemia”, neavând posibilitatea să organizeze cele nouă tabere de vară pentru copii și tineri, ce fusese planificate, s-a orientat mai mult pe acțiuni sociale. La  moment asociația implementează mai multe proiecte sociale, ce au menirea să ofere ajutor locuitorilor satului Cobani. Unul dintre acestea este ”Cozi pentru instrumente de grădinărit”. 
Fiecare gospodărie în sat are ceva pământ pe lângă casă. Pentru îngrijirea acestuia oamenii folosesc instrumente de grădinărit. După folosirea îndelungată a acestor instrumente ele se uzează. De obicei cozile sunt cele care se deteriorează primele, gospodarii fiind nevoiți să le schimbe periodic. Un set minim de cozi pentru instrumentele necesare de pe lângă casă costă în jur de 200 de lei, dar în unele gospodării, unde forța de muncă este mai mare, e nevoie de mai multe instrumente, deci și cheltuielile de întreținere a acestora vor fi mai mari. La prima vedere nu pare o sumă mare, dar luând în considerație veniturile mici ale oamenilor de la sate, un ajutor în acest sens ar fi binevenit. Astfel, acest proiect implementat de AO ”Neemia” tinde să contribuie la reducerea cheltuielilor de întreținere a inventarului agricol din gospodăriile familiilor din Cobani.
Impactul acestui proiect va fi cu siguranță unul pozitiv. Pentru comunitatea din satul Cobani așa tip de proiect nu este chiar o noutate, AO ”Neemia” implementând un proiect asemănător în anul 2018,  când a reușit să ajute aproximativ 70 de familii din Cobani. După încheierea lui s-a luat decizia de a mai repeta proiectul în cauză. 
- Prin astfel de acțiuni reușim să fim mai aproape de oameni, să relaționăm cu comunitatea, să descoperim mai bine nevoile oamenilor, să-i informăm, invitându-i la fapte bune împreună, - ne relatează directorul AO ”Neemia”, dl Victor Zamă. 
Datorită finanțării obținute anul acesta de AO ”Neemia” de la ”Support through Art” din Marea Britanie, de acest proiect vor beneficia de data aceasta în jur de 100 de familii din Cobani. Echipa AO ”Neemia” planifică să meargă în fiecare săptămână în câte o zonă a satului Cobani pentru a schimba cozile deteriorate la instrumentele de grădinărit ale gospodarilor. Cobănenii pot beneficia de maxim 3 cozi (de topor, sapă, greblă, lopată, hârleț și furcă), care sunt schimbate pe loc de angajații și voluntarii organizației. 
Pentru o informare mai bună a locuitorilor satului cei de la ”Neemia” au folosit rețelele de socializare, anunțuri prin sat în punctele cheie, precum și o tablă cu informația necesară în timpul pieței, organizate miercurea. 
Impresiile cobănenilor despre acest proiect sunt foarte bune. Mai ales că de acest proiect pot beneficia toți locuitorii satului, indiferent de categoria socială din care fac parte. Desigur, că în condițiile situației epidemiologice, organizatorii se străduiesc să ia toate măsurile de protecție pentru a reduce la maxim infectarea cu COVID-19. În cadrul proiectului din acest an prima acțiune de donații a avut loc săptămâna trecută. Angajații și un grup de tineri voluntari au fost prezenți în sat, acolo unde oamenii au fost anunțați în prealabil pentru a beneficia de ajutorul oferit. 
- A fost o plăcere deosebită să vedem femei, bătrâni sau chiar și mai tineri, venind cu instrumentele de grădinărit, care nu sunt de nici un folos dacă nu au cozi, iar apoi mergând acasă bucuroși că pot să le folosească, având cozi noi, -  ne relatează dl Zamă. 
Cei de la AO ”Neemia” sunt orientați spre nevoile oamenilor și doresc ca din munca și acțiunile lor să beneficieze cât mai mulți oameni din sat. De aceea în următoarele săptămâni pe lângă donațiile de cozi de instrumente de grădinărit mai multe familii din sat vor putea beneficia de donații de miere de albini, aproximativ 100 familii, curățenie și reparații cosmetice în jur de 10 familii social vulnerabile, donații de bastoane și mijloace de sprijin pentru cei care vor necesita astfel de ajutor, donații de scutece pentru cei țintuiți la pat, precum și continuarea activității Cantinei Sociale, prin care 30 de bătrâni și persoane cu dizabilități primesc acasă zilnic un prânz cald. 
Ion Ursache

Postări populare de pe acest blog

Многодетная семья где царит любовь, гармония и трудолюбие

Историю многодетной семьи Китайгородских из села Стурзовка можно назвать поистине удивительной. В семье подрастают 5 детей, но однажды супруги решились взять на воспитание ещё троих несовершеннолетних. Нам удалось посетить эту прекрасную семью, окунувшись на несколько минут в радости и заботы многодетных родителей и их подопечных.

La biserică pe serpentină

Drumul nou de la Cobani, construit recent din temelie din milionul de lei, alocat de stat prin intermediul Programului Național ”Drumuri bune pentru Moldova”, ne-a dus frumos pe serpentină până în ograda bisericii din localitate. Și nu e lungă serpentina cu pricina, are numai 417 metri, dar e așa de încovoiată, așa de șerpuitoare, de parcă ai urca în munții Carpați. Eu nu știu cum a arătat drumul în cauză până la deplasarea noastră, dar lumea spune, că ”era un necaz pe capul oamenilor. Râpă, dar nu drum”. Poate de aceea primarul satului, dl Ivan Pluta, le-a propus consilierilor locali să selecteze anume acest drum pentru reparații capitale. Zicând capitale am în vedere construit din temelie, deoarece aici asfalt n-a fost niciodată. - De ce anume pe acesta l-ați ales? – l-am întrebat pe primar. - De ce nu, e drumul ce duce la biserică, dar încolo merge toată lumea din sat. Și apoi edificiul bisericii noastre este un monument istoric. Cea mai veche biserică din lemn din părțile noastre.

Avem resurse umane valoroase

 Sunetul clopoțelului se auzea îndelung, semn că urma o pauză între ore. Imediat curtea gimnaziului prinse viață, iar o parte din elevi, îmbrăcați în uniformă școlară și aranjați în coloană, se îndreptau împreună cu dna învățătoare spre poarta instituției de învățământ.  - Mergem la cantină, ne comunica dna Elena Aniță, în timp ce traversa strada împreună cu elevii la trecerea de pietoni. Ne grăbim, căci trebuie să ne încadrăm în cele 20 de minute, cât durează recreația între orele de studiu.  Cu îndemnul ”Să aveți poftă!” ne-am îndreptat spre administrația gimnaziului. ”Cum a debutat acest an de învățământ?” - o întreb curioasă pe dna Veronica Iațcu, director al IP Gimnaziul Ciuciulea. ”Cu optimism și cu gândul, că vom depăși cu bine obstacolele și provocările acestui an”, - fusese răspunsul managerului. Inițiind o discuție tacticoasă aflasem, că în instituția în cauză învață 234 de elevi. În ciclul primar studiază 102 elevi, repartizați în patru clase, iar alți 132 de elevi urmează c