Treceți la conținutul principal

Comuna Iabloana: realizări, perspective și probleme


 Pandemia din acest an și-a lăsat de-a binelea amprenta pe dezvoltarea social economică a localităților din țara noastră. Din această cauză multe proiecte inițiate au fost stopate, unele lucrări sau planificări - amânate, cu speranța că de îndată ce  covid-ul va ceda din puteri acestea vor fi reluate. 

Despre situația în plină pandemie în comuna Iabloana, ce lucrări s-a reușit a fi înfăptuite în acest an deloc ușor și care sunt planurile pentru viitor ne vorbește dl Ghenadie Mîrza, care e la cârma acestei comune de aproape 5 ani. 

- Dle primar calitatea drumurilor rămân a fi o prioritate pentru orice localitate. La Iabloana în acest an au fost desfășurate careva lucrări de reparații a arterelor?

- În fiecare an reparația drumurilor rămâne a fi una din obiectivele noastre de bază. În anul curent în acest scop a fost cheltuită suma de 290 de mii de lei, alocată din Fondul Rutier, în baza căreia au fost reparate 3 porțiuni de drum în variantă albă, lungimea totală fiind de circa 900 de metri. Lucrările au demarat încă până la declanșarea pandemiei, pe perioada stării de urgență acestea s-au stopat, iar în mai - au fost finalizate. Spre regret, mai avem drumuri locale într-o stare nesatisfăcătoare, ce vor fi luate în vizor la anul. De fapt toate drumurile necesită, într-o măsură mai mică sau mai mare, de a fi reabilitate, chiar și cele, care au fost aduse la condiții în anii precedenți, fiindcă ploile abundente din anul trecut pe alocuri le-au spălat și le-au distrus.

În zilele următoare se preconizează să fie inițiate lucrări de asfaltare a drumului central, arteră ce aparține Consiliului Raional. În baza calculelor preventive circa 700 de metri de drum vor fi reparate din temelie. Mai rămân nereparate încă circa 2 km și 300 de metri din drumul nominalizat. Ar fi de dorit plombarea gropilor pe restul porțiunii, de altfel aceasta se va uza întru-totul.     

- Pentru iabloneni iluminarea stradală deja nu mai este o noutate.  Anterior noi am mai scris despre proiectul dat, precum că câțiva kilometri de drum sunt luminate. Mai are continuitate acest proiect?  

- Desigur. Dacă în anii precedenți am reușit să desfășurăm lucrări de acest gen pe 4 km de drum, în prezent în derulare avem elaborat un proiect tehnic privind iluminarea stradală pe încă 13 km distanță. În anul curent au fost desfășurate lucrări de iluminare stradală în satul Soroca pe o lungime de 600 de metri. Totodată în Iabloana s-au instalat corpuri de iluminat pe alți 2 km de drum. Reiese că din cele 13 km planificați deja 2 km 600 de metri sunt cu iluminare stradală. Suma direcționată pentru  lucrările înfăptuite în acest an este din bugetul local și constituie 168 mii de lei. 

La anul viitor în afară de cele planificate pentru Iabloana, preconizăm să finalizăm iluminarea stradală în satul Soroca (încă un km de drum). 

- Aveți probleme cu gunoiștile?

- În comună doar o gunoiște este autorizată. Amplasarea acesteia nu este tocmai una potrivită, fiindcă se află foarte aproape de sat și departe pentru o bună parte din cetățeni din alt capăt. Mai avem o gunoiște situată pe un teren mai îndepărtat de localitate, dar accesibil pentru toți cetățenii satului. De aceea preconizez să o autorizez. Primăvara aceasta a fost compactată pentru ce au fost cheltuiți 17 mii de lei, iar recent am desfășurat cu buldozerul lucrări de săpare a unui șanț împrejur, fiind lăsată doar o mică porțiune pentru intrare. Am recurs la aceste lucrări fiindcă unii oameni fără un pic de genă aruncau resturile pe unde doreau (pe terenurile agricole ale oamenilor, la marginea pădurii sau a drumului), fără să ajungă la destinație. Cred că de acum încolo oamenii vor fi mai disciplinați, iar în scopul responsabilizării acestora se vor instala și niște camere de supraveghere.

Mă bucur enorm că ne numărăm printre cele trei localități din raion (Iabloana, Cajba, Hîjdieni), ce vor fi încadrate într-un proiect privind gestionarea deșeurilor, proiect, ce urmează să fie implementat pe parcursul următoarelor luni prin intermediul AO „Centrul de Consultanță și Școlarizare în Agricultură” Glodeni (președinte dl Ghenadie Bucliș), finanțarea fiind din partea agenției de cooperare internațională a Germaniei (GIZ). Ar fi bine ca despre acest proiect să vorbim detaliat când va fi în desfășurare.  

- Are comuna Iabloana apă potabilă la robinet?

- Nu și niciodată nu a avut. Apeduct avem încă de prin anii 1966-1967, dar apa a fost și este tehnică. În prezent circa 510 gospodării au apă. Aceasta este scoasă de la o adâncime de circa 300 de metri, localitatea fiind alimentată prin intermediul a două sonde. De ceva vreme avem probleme majore în privința folosirii iraționale a apei. Mulți folosesc apa în scopuri de irigare, își spală mașinile zilnic etc. Astfel crește necesitatea de pompare a apei din sondă, adică se consumă mai multă energie decât cea planificată, sursele financiare colectate nefiind suficiente pentru a acoperi cheltuielile. O problemă rămâne a fi faptul, că lumea nu dorește să-și instaleze contoare, iar câteva zeci de familii de ani de zile nu au achitat pentru apă, suma datoriei depășind cifra de 42 de mii de lei. Preconizăm de comun acord cu consilierii locali un plan de acțiuni în acest scop (vizite la domiciliul datornicilor cu preîntâmpinări și cu luarea ulterioară a măsurilor de rigoare, revizuirea taxei etc). De altfel ÎM „Apă canal Iabloana” riscă să falimenteze și satul să rămână fără apă. În afară de aceasta preconizăm să construim un turn de apă, ce ar ușura lucrul sondei. 

- Instituțiile de învățământ preșcolar sunt gata de a-și relua activitatea?

- Noi deja am procurat pentru ambele grădinițe a câte două termometre non-contact. Reparații curente vor fi efectuate doar în blocurile alimentare, în rest - încăperile nu necesită reparații. De îndată ce vom fi înștiințați, că grădinițele se deschid, vom procura tot ce este necesar reieșind din măsurile impuse de pandemie.  

- Ce proiecte vor mai fi inițiate în acest an în comuna Iabloana?

- În plan de acțiuni pentru acest an avem proiectul privind construcția unui teren de joacă de tip închis pe teritoriul gimnaziului român. Va fi un teren sportiv universal, predestinat pentru minifotbal, baschet, volei, totodată vor mai fi instalate și niște trenajoare. Suma de 600 de mii de lei din Bugetul de Stat preconizată în acest scop este deja alocată, urmează ca la ședința următoare a Consiliului comunal să aprobăm contribuția noastră de 200 mii de lei. 

Vinerea trecută Adunarea Generală a membrilor GAL „ Stâncile Prutului” (manager dl Ghenadie Bucliș) a aprobat micro-proiectele selectate la ședința de evaluare a Comitetului de Selectare din data de 28 iulie 2020. Printre cele 12 micro-proiecte care au trecut cu brio evaluarea de conținut și au fost propuse aprobării spre finanțare ne numărăm și noi, APL Iabloana. Este vorba de amenajarea intrării în localitatea noastră. În zilele următoare urmează expertiza și aprobarea finanțării proiectelor de către donatori și ulterior se va purcede la lucrări de implementare a acestuia. 

- Iablonenii nu doresc să se conecteze la gaz? Nu vă gândiți la vreun proiect de gazificare a satului?

- Ba da. Avem cereri depuse deja de la cetățeni. Până la sfârșitul anului urmează să ne apreciem cu lucrările de geodezie și elaborarea proiectului tehnic în acest sens, după care vom purcede la următorii pași întru implementarea proiectului, ce va fi unul de lungă durată.

- Ce probleme vă mai rămân irealizabile?

- Îmi pare rău că nu găsesc sorți de izbândă, susținere și surse financiare necesare pentru reparația în primul rând a acoperișului casei de cultură. Este un edificiu cu un design deosebit, care anterior a fost cartea de vizită a localității noastre, unde zeci de ani a găzduit manifestații de amploare. În ultimii ani însă starea clădirii lasă de dorit. Pe an ce trece acoperișul tot mai mult cedează. E periculos să te afli în așa încăpere. Îmi pare rău că vom pierde o așa frumoasă instituție: Și e păcat, deoarece  Sergiu Boian, directorul, împreună cu un grup de artiști-amatori din localitate, au reanimat cultura în localitate. Am încercat prin autoritățile de nivel central să găsesc finanțări. M-am adresat la președinție, la Parlamentul RM, am adresat scrisori la ministerele finanțelor, culturii. Toți mi-au argumentat, că nu sunt surse financiare. Cel mai tare m-a indignat răspunsul de la Ministerul Culturii, care au reiterat faptul, că Casa de Cultură Iabloana nu conlucrează cu administrația publică locală. Reiese că ei nici nu știu că Casa de Cultură se află în subordinea primăriei. Desigur că nu ne vom opri aici, dacă nu ne vor ajuta organele centrale de resort, vom căuta surse de finanțare din altă parte. 

- Vă mulțumim pentru informația oferită. Vă dorim noi realizări !

A intervievat Axenia Drumova


Postări populare de pe acest blog

Многодетная семья где царит любовь, гармония и трудолюбие

Историю многодетной семьи Китайгородских из села Стурзовка можно назвать поистине удивительной. В семье подрастают 5 детей, но однажды супруги решились взять на воспитание ещё троих несовершеннолетних. Нам удалось посетить эту прекрасную семью, окунувшись на несколько минут в радости и заботы многодетных родителей и их подопечных.

La biserică pe serpentină

Drumul nou de la Cobani, construit recent din temelie din milionul de lei, alocat de stat prin intermediul Programului Național ”Drumuri bune pentru Moldova”, ne-a dus frumos pe serpentină până în ograda bisericii din localitate. Și nu e lungă serpentina cu pricina, are numai 417 metri, dar e așa de încovoiată, așa de șerpuitoare, de parcă ai urca în munții Carpați. Eu nu știu cum a arătat drumul în cauză până la deplasarea noastră, dar lumea spune, că ”era un necaz pe capul oamenilor. Râpă, dar nu drum”. Poate de aceea primarul satului, dl Ivan Pluta, le-a propus consilierilor locali să selecteze anume acest drum pentru reparații capitale. Zicând capitale am în vedere construit din temelie, deoarece aici asfalt n-a fost niciodată. - De ce anume pe acesta l-ați ales? – l-am întrebat pe primar. - De ce nu, e drumul ce duce la biserică, dar încolo merge toată lumea din sat. Și apoi edificiul bisericii noastre este un monument istoric. Cea mai veche biserică din lemn din părțile noastre.

Фундурий Ной: основные задачи и пути их решения

Примар является представительной властью населения административно-территориальной единицы и исполнительной властью местного совета. А кто, если не первое лицо населённого пункта, знает лучше все проблемы и недостатки села.  На этот раз наш корреспондент беседует с примаром села Фундурий Ной Василием Коленко.