În una din zile prea fierbinți din această vară am mai îndrăznit să intrăm la Centrul Comunitar Multifuncțional din Balatina. Mai fusesem aici iarna, când centrul îi caza pe cei care au nevoie de îngrijiri, de o cameră caldă în sezonul rece, discutasem cu persoane interesante prin felul lor de a fi. Și, deși la început de primăvară a venit pandemia peste oameni, beneficiarii centrului nominalizat au fost ținuți în instituție până la sfârșit de sezon și totul s-a terminat cu bine și mai bine, deoarece nu a fost atestat nici un caz de infectare cu noul virus.
Dna Rodica Cojocari, șefa Centrului Comunitar Multifuncțional Balatina, ca întotdeauna primitoare și bine dispusă, ne-a oferit informația de data aceasta ce ținea de cantina socială. Așa se practică la Balatina de vreo 7 ani încoace. De când se termină sezonul rece și până începe altul angajații centrului muncesc la cantina socială. În primul an de practică numărul beneficiarilor era de 35 de persoane. În ziua vizitei 22 de persoane au beneficiat de un prânz cald.
Dna Valeria Stanțieru, bucătăreasa, e una din angajatele, care muncește aici din ziua deschiderii instituției în cauză. E inimoasă, pe ce pune mâna totul îi iese bine. De pregătit pregătește gustos, nici nu se discută. I-a mers vestea prin tot satul.
- Ce le propuneți astăzi beneficiarilor? – am întrebat-o.
- La felul întâi zeamă, la felul doi - terci, sos și pulpă de pui, la felul trei – suc de mere și struguri. Mereu vreau să le schimb bucatele, să le pregătesc în dependență de sezon. Și nu numai. Și de ce ni-i poftă din vreme în vreme: colțunași, friptură de exemplu.
”Dacă a venit vorba de colțunași, - a intervenit dna Rodica, - în așa zile la bucătărie lucrează toată echipa. Chiar și eu le las pe toate și merg la ajutor. Altfel cum să pregătești colțunași pentru 22 de persoane de una singură?” Iar colțunași la cantina socială se practică o dată în săptămână.
Deoarece a mers vestea prin sat, că bucatele de la cantina socială sunt gustoase au primit adresări și la hrană din cont propriu. În ziua vizitei 2 persoane primeau prânzuri contra plată (achită câte 25 de lei zilnic). Bucătăreasa respectă cu mare grijă igiena mâinilor și dezinfectarea vaselor beneficiarilor. Deoarece e pandemie au socotit de cuviință, că mai bine să dea mâncarea acasă. Și o dau numai în borcane din sticlă (cele din plastic nu pot fi dezinfectate), care sunt opărite și numai după aceasta umplute. Bucătăreasa nici nu iese la beneficiari. Acest lucru îl face alt angajat. Iar dna Rodica zicea, că și dezinfectantele le schimbă, să nu se obișnuiască microbul cu el.
Întrebasem și despre acte de binefacere. Dna Cojocari spunea, că preotul de la Cuhnești de mai multe ori a intrat pe la centru și le-a adus copturi, dulciuri și colaci. Ba de câteva ori și niște oameni, care au fost cu fructe de vânzare în piață, au venit și le-au propus lor din marfa rămasă. Era iarnă și merele erau destul de gustoase. Unii cetățeni din sat aduc câteodată și haine uzate.
Între timp beneficiarii începuseră să se apropie de centru. Venea ora mesei. Am ieșit și i-am cerut părerea unuia din ei.
- Sunt Ion Arlet, am 70 de ani, a treia lună mă folosesc de serviciile cantinei.
- Ce vă place cel mai mult din bucate? – l-am întrebat.
- Totul îmi place: și zeama, și colțunașii, și plăcintele. Numai la zilele libere pregătesc, - spunea dl Ion.
Lucrătorul social, Maria Cazac, a primit mai multe borcane. M-am apropiat. Spunea, că asigură zilnic cu prânzuri calde 4 persoane singuratice. Trei sunt la dumneaei la deservire, iar una nu e la deservire, dar trăiește în aceeași mahala și îi duce și ei. Ieri, de exemplu, spunea doamna, le-a bucurat cu colțunași.
La o parte din beneficiarii cantinei sociale le duc prânzul acasă lucrătorii sociali, pentru unii din ei – vin rudele, câțiva vin singuri, iar vreo 4 persoane i-au masa chiar la centru. Încăperea e mare, e posibil de respectat distanța socială, vesela e dezinfectată și cazuri de infecție nu-s.
Dna Rodica Cojocari și-a exprimat mulțumirea atât din partea beneficiarilor cantinei sociale, cât și din partea colectivului față de administrația publică locală, care se îngrijește de oamenii nevoiași, indiferent de situația de urgență din țară. Ei nu sunt lăsați fără de atenție.
E o practică de succes această cantină socială. Părerile sătenilor sunt numai de bine.
Maria Focșa