Treceți la conținutul principal

La sfat cu primarul de Dușmani

 

Sâmbăta trecută echipa redacțională a făcut o vizită de lucru în satul Dușmani cu scopul de a spicui subiecte pentru ziar. Am avut prilejul să cunoaștem câțiva dușmăneni, munca cărora rezidă din îndeletnicirile lor interesante și demne de apreciere, iar discuția-cheie pe care am avut-o a fost cu edilul acestui sat dl Petru Rusu, care cunoaște toate problemele acestei localități; care sunt punctele forte și perspectivele de dezvoltare ale satului; ce s-a reușit să fie realizat și ce lucrări sunt de perspectivă. Aceste referiri și multe alte chestiuni sunt tălmăcite în interviul de mai jos. 

- Domnule primar, cum stați la capitolul reparația drumurilor? Ați reușit anul acesta să efectuați careva lucrări în acest scop?

- Chiar dacă pandemia ne-a creat o serie de impedimente, noi totuși am reușit în acest an să reparăm 620 de metri de drum în variantă albă pentru ce s-au cheltuit 216 mii de lei din Fondul Rutier și 110 mii de lei – din soldul disponibil al primăriei.  Lucrările au fost efectuate calitativ și vreau să remarc cine a reparat aceste porțiuni: compania „Markoms”. Cu ei am lucrat și în mandatul meu precedent, perioada 2011-2015, cu ajutorul cărora s-au reparat vreo 5 km de drum în variantă albă.

Pentru satul Dușmani sunt prevăzute 997 mii de lei - repartizări din partea Ministerului Economiei. Cu acești bani vom repara 1 km de drum în variantă albă, în caz dacă se va stabili lățimea acestuia de 6 m; sau 1 km 300 de metri, în cazul lățimii drumului de 4 metri.    

Avem deja elaborat un proiect tehnic în valoare de 3 mln 200 mii de lei pentru reparația unui km de drum în variantă asfaltică. Merge vorba de porțiunea de drum din centru spre biserica din sat și artera ce începe de la monument și duce spre fostul depozit al gospodăriei. 

- Probleme cu apa nu aveți?

- Cu apa de la robinet nu avem probleme. Dar spre regret fântânile din localitate seacă, iar în acele care mai este apă, e de proastă calitate. În ultimii ani tot mai mulți cetățeni recurg la canalizare improvizată în ograda sa. Cred că și din acest motiv calitatea apei din fântâni lasă de dorit. De aceea aș vrea foarte mult să implementez un proiect privind canalizarea centralizată a localității. Știu că satul Petrunea e deja cu canalizare centralizată, de aceea în zilele următoare voi face o vizită în teritoriul satului respectiv să vorbesc cu dl Nastas pentru a mă documenta în acest scop.  

- Aveți condiții prielnice în incinta primăriei. Birourile sunt reparate, frumos amenajate. Anul acesta ați efectuat reparațiile?

- O parte din reparații din birourile primăriei au fost desfășurate încă în anii precedenți. Anul acesta s-a adus la condiții sala de ședințe, unde pereții au fost pictați în tablouri peisagistice, s-a tencuit împrejurul ușii de la intrare, iar în două cabinete podeaua a fost învelită cu teracotă. În total pentru lucrările nominalizate au fost cheltuite circa 20 mii de lei. În afară de aceasta au fost schimbate în cele din termopan ușile de la intrarea de la poștă, pentru ce s-au alocat 19 mii de lei. 

- Cum evoluează indicele natalității în localitatea dumneavoastră? Aveți mulți copii cu vârstă preșcolară? 

- În ultimii ani natalitatea în satul Dușmani este constantă, circa 18-20 de copii se nasc anual, însă am avut un an când s-au născut doar 6 copilași. În prezent în instituția preșcolară sunt înregistrați 89 de copii, repartizați pe 4 grupe. Spre regret acum când este pusă în discuție deschiderea grădiniței începând cu 1 septembrie apar o sumedenie de întrebări și probleme. Comisia de sănătate publică a emis un regulament privind cerințele impuse în cazul deschiderii instituției preșcolare. Și aici apar divergențe pentru că se necesită niște cheltuieli neplanificate. Se impune ca în fiecare grupă să fie nu mai mult de 10 copii. Dar cu restul ce vom face? În zilele următoare preconizez o adunare de părinți pentru a le aduce la cunoștință cerințele regulamentului nominalizat. Vreau să remarc că intrarea de la grădiniță va căpăta un alt aspect, actualmente se pictează fațada de la intrare. În afară de aceasta pragul va fi reînnoit cu teracotă. 

- Cum rezolvați problema gunoiștilor?

- Încă anul trecut gunoiștea autorizată era într-o stare dezastruoasă. Gunoi împrăștiat peste tot, creând o priveliște dezolantă. De aceea anul acesta am recurs la compactarea acesteia. Ne gândim pe viitor să procurăm la primărie un tractor cu tot cu remorcă, și conform unui grafic, o dată – două ori în săptămână să colectăm gunoiul de la cetățeni, în baza unui tarif stabilit. Desigur că înainte ca să recurgem la această metodă de colectare a gunoiului din sat vom desfășura o adunare cu cetățenii, să vedem dacă sunt de acord dușmănenii să achite pentru gunoi lunar precum o fac pentru apă. În prezent, spre exemplu, pentru transportarea unei căruțe cu gunoi omul achită căruțașului 50 de lei, când are nevoie de o remorcă taxa e și mai mare. Cred că dacă s-ar implementa acest serviciu cetățeanului îi va fi mai convenabil. 

- Ce alte lucrări mai preconizați anul acesta?

- Vreau să amenajez un teren de fotbal. Spațiu deja este. E chiar în centrul satului, la noi se zice „ла площадкэ”. Acolo în anii 2008 -2009 un cetățean preconiza ceva să construiască, dar lucrările nu au fost duse până la capăt. Cele inițiate vor fi demolate și ulterior va fi amenajat terenul nominalizat, vor fi instalate niște măsuțe improvizate, va fi reamenajată și adusă la condiții fântâna din preajmă, lăsată de izbeliște. În perioada Uniunii Sovietice pe acest loc era amenajat un teren de volei, un teren de baschet, erau și niște măsuțe aranjate. Țin minte cum fiind copil mă duceam să joc acolo șah. Vreau să fac o interpelare către diasporă în scopul susținerii financiare întru realizarea acestui proiect. Voi crea și o asociație de băștinași. Eu voi fi primul în lista susținătorilor și nu mă îndoiesc că nu vor fi din acei, care îmi vor urma fapta. 

  Intenționez și amenajarea intrării în satul Dușmani. Proiectul deja este schițat, curând vom începe efectuarea lucrărilor. 

- Ce probleme întâmpinați în activitatea dumneavoastră zilnică?

- O problemă majoră ne creează romii. Recoltarea nucilor începe de pe 15 septembrie, însă ei deja au început a strânge nuci. Romii, care au avut cote de teren, parcele de diferite dimensiuni, le-au vândut pe toate. Iar acum, dacă cresc animale, fură de pe loturile sătenilor. Avem multe familii de romi în sat, unii nici nu sunt cu viză de reședință în localitate. Primesc ajutoare sociale, se adună și fac chefuri de zile mari, beții. Am înaintată o listă cu vreo două sute de semnături de la cetățeni, care doresc să facă o adunare cu scopul de a-i alunga din sat pe cei care nu sunt cu viză de reședință în Dușmani. 

O altă problemă ce se atestă în fiecare localitate, este migrația. Pleacă lumea peste hotare, pleacă familii întregi, unii însă își lasă odraslele pe seama bunicilor sau cu alte rude. Un caz real a avut loc zilele trecute, când părinții a doi copii au decis să plece peste hotare, lăsându-și minorii în seama buneilor. E o problemă, fiindcă lipsa părinților afectează educația copiilor.

- Vă mulțumim. Să aveți undă verde în realizările incluse în planul dumneavoastră de acțiuni!

A intervievat Axenia Drumova

Postări populare de pe acest blog

Многодетная семья где царит любовь, гармония и трудолюбие

Историю многодетной семьи Китайгородских из села Стурзовка можно назвать поистине удивительной. В семье подрастают 5 детей, но однажды супруги решились взять на воспитание ещё троих несовершеннолетних. Нам удалось посетить эту прекрасную семью, окунувшись на несколько минут в радости и заботы многодетных родителей и их подопечных.

La biserică pe serpentină

Drumul nou de la Cobani, construit recent din temelie din milionul de lei, alocat de stat prin intermediul Programului Național ”Drumuri bune pentru Moldova”, ne-a dus frumos pe serpentină până în ograda bisericii din localitate. Și nu e lungă serpentina cu pricina, are numai 417 metri, dar e așa de încovoiată, așa de șerpuitoare, de parcă ai urca în munții Carpați. Eu nu știu cum a arătat drumul în cauză până la deplasarea noastră, dar lumea spune, că ”era un necaz pe capul oamenilor. Râpă, dar nu drum”. Poate de aceea primarul satului, dl Ivan Pluta, le-a propus consilierilor locali să selecteze anume acest drum pentru reparații capitale. Zicând capitale am în vedere construit din temelie, deoarece aici asfalt n-a fost niciodată. - De ce anume pe acesta l-ați ales? – l-am întrebat pe primar. - De ce nu, e drumul ce duce la biserică, dar încolo merge toată lumea din sat. Și apoi edificiul bisericii noastre este un monument istoric. Cea mai veche biserică din lemn din părțile noastre.

Фундурий Ной: основные задачи и пути их решения

Примар является представительной властью населения административно-территориальной единицы и исполнительной властью местного совета. А кто, если не первое лицо населённого пункта, знает лучше все проблемы и недостатки села.  На этот раз наш корреспондент беседует с примаром села Фундурий Ной Василием Коленко.