Treceți la conținutul principal

Perseverenți și harnici de fire


 Serghei și Cristina Pîrgari din satul Fundurii Vechi sunt o familie tânără și ambițioasă, care în pofida faptului că ambii dețin câte o diplomă de studii superioare, s-au decis să trăiască la țară. Cresc doi copilași de mai mare dragul, au și o gospodărie tipică unor vrednici gospodari, iar în 2018 grație sfaturilor din partea părinților și mai cu seamă a tatălui socru, dl Nicolae Rotari, care de o viață este logodit cu glia și cu culturile agricole, tinerii au luat inițiativa de a-și crea propriul business, devenind fermieri. Inițial și-au înființat o gospodărie țărănească, ce poartă numele și prenumele soției, după care pe o suprafață de 7 ha au sădit o livadă de vișini. 

- Livadă de vișini în satul Fundurii Vechi nu era, - ne povestește dl Pîrgari. – De asta și ne-am decis să plantăm acești pomi fructiferi. Iar din cauză că e necesar de așteptat câțiva ani până când pomii vor intra în rod deplin, în 2019 ne-am extins afacerea prin cultivarea ardeilor pe o suprafață de un ha, unde am instalat și un sistem de irigare prin picurare. Chiar din primul an de deschidere a afacerii am apelat la subvenționare și ne-a reușit, grație căreia am procurat un tractor în valoare de 320 de mii de lei, dintre care suma subvenției a constituit  87 mii de lei. Sistemul de irigare prin picurare instalat ca la carte a fost obținut tot cu suportul unui proiect, valoarea căruia estimează circa 100 mii de lei, - a ținut să remarce dl Serghei. 

Și dacă anul trecut unica legumă cultivată de tinerii fermieri a fost ardeiul gras, în acest an soții Pîrgari și-au extins suprafața cu încă 2 hectare, pe care au cultivat roșii, castraveți, harbuji. S-a obținut puțină roadă la aceste legume, fiindcă, de, seceta și-a lăsat de-a binelea amprenta. Din cauza condițiilor meteorologice complicate din acest an, când s-a înregistrat o perioadă de vreo două luni și jumătate fără un strop de ploaie, leguminoasele crescute în sol deschis fără irigare deja s-au și uscat, iar terenul a fost arat, căpătând haina lui inițială. 

Ardeiul dulce stă la baza venitului afacerii. Ca și anul trecut acesta se extinde pe un ha și de asemenea e crescut printr-un sistem performant de irigare, fapt ce contribuie la o creștere substanțială a roadei. 

  Muncesc domnii Pîrgari, trudesc zilnic, cot la cot, cu dăruire și responsabilitate. Soțul, absolvent al Universității Agrare din m. Chișinău, facultatea de agronomie, specialitatea ecologie, în paralel mai activează în calitate de ecologist la Inspectoratul Ecologic de Stat din raionul Glodeni, iar după ce se reîntoarce de la serviciu are grijă de câmpurile sale. Și dacă dl Serghei e responsabil mai mult de partea agricolă, doamna Cristina, licențiată în economie, specialitatea finanțe și bănci, duce evidența contabilă privind vânzările, cumpărările etc, afirmând cu o satisfacție sufletească, că ceea ce au inițiat în agricultură îi este drag, iar rezultatele muncii lor sunt pe potriva așteptărilor sale și vorbesc de cifre îmbucurătoare, de tone de roadă culeasă. 

Vă imaginați! Chiar din primul an de plantare a leguminoaselor, soții Pîrgari obțin primul loc pe republică la Concursul „FERMIER-LIDER”, nominalizarea ”Cea mai eficientă întreprindere agricolă”, gestionată de tinerii fermieri din cadrul Expoziției Internaționale Specializate „Farmer”- ediția a XXII-a, ce s-a desfășurat la Moldexpo în perioada 16-19 octombrie 2019 grație roadei, pe care au obținut-o, circa 70 de tone de ardei la un ha. 

Anul acesta dumnealor contează de asemenea la o roadă bună, însă din cauza condițiilor meteo, a estimărilor preliminare se preconizează o roadă la ardei de vreo 60 de tone/ha. Și dacă anul trecut ardeiul a fost recoltat până la 1 noiembrie, anul acesta fundurenii plănuiesc ca până la 1 octombrie să termine lucrul și cu ardeiul. 

Primăvara, când este desfășurat procesul de sădire a răsadului, au nevoie de mai multe brațe de muncă și atunci iau la lucru 10-12 zilieri, în rest pe parcursul anului agricol sunt angajați numai 4 lucrători, care muncesc permanent, fiind încadrați la plivit, prășit, cules etc. Semințele le procură de la SRL-ul „Fructul Pasiunii” din Trușeni, ce este specializat în domeniul dat. Ulterior aceștia le-au crescut și răsadul, li l-au călit, iar dumnealor în cele din urmă au luat plantele gata pentru recoltare. 

Producția o vând la piețele din Bălți (anterior și la magazinul Metro din Bălți) și cetățenilor din satul Fundurii Vechi. 

-  Eu sunt de părere, că decât mai multă producție și de calitate proastă, mai bine mai puțin, dar mai bun. De aceea pe viitor vom instala pe o suprafață mai mare sistem de irigare prin picurare, de altfel, din cauza încălzirii globale, a climei, vom rămâne doar cu muncă colosală și fără rezultatul la care ne așteptăm. Și dacă vorbim de calitate aș vrea să remarc, că și în lupta cu dăunătorii nu folosim produse de uz fitosanitar, dar cele minerale și îngrășăminte organice de origine animală.  

La noi, în Moldova e o problemă cu piața de desfacere. Nu este o stabilitate și nu suntem protejați de stat cu nimic. Azi, de exemplu, prețul unui kg de ardei estimează 10 lei, mâine-poimâine poate să coboare până la 5 lei. Cheltuielile sunt mari, dar până la urmă sunt acoperite, dacă se muncește și dacă îți place și râvnești spre rezultate bune, - a conchis, în cele din urmă, dl Serghei. 

Am făcut o raită prin grădinăria soților Pîrgari și am rămas plăcut surprinși de plantele, care ajunse la început de septembrie și de pe care s-au adunat deja tone de legume, încă mai sunt doldora de rod. Am văzut și tractorașul de un roșu ochios – prietenul lor de ajutor și de nădejde în munca lor, am făcut cunoștință și cu cățelușul lor amiabil. Ne-a bucurat ochiul peisajul dimprejur, iar pe fundalul acestei priveliști am desprins, două suflete frumoase, cu idei optimiste spre viitor, cu dorințe arzătoare de a-și continua cu succes afacerea. Sunt membrii unei dinastii de agricultori și un exemplu pentru alții. 

Axenia Drumova

Postări populare de pe acest blog

La biserică pe serpentină

Drumul nou de la Cobani, construit recent din temelie din milionul de lei, alocat de stat prin intermediul Programului Național ”Drumuri bune pentru Moldova”, ne-a dus frumos pe serpentină până în ograda bisericii din localitate. Și nu e lungă serpentina cu pricina, are numai 417 metri, dar e așa de încovoiată, așa de șerpuitoare, de parcă ai urca în munții Carpați. Eu nu știu cum a arătat drumul în cauză până la deplasarea noastră, dar lumea spune, că ”era un necaz pe capul oamenilor. Râpă, dar nu drum”. Poate de aceea primarul satului, dl Ivan Pluta, le-a propus consilierilor locali să selecteze anume acest drum pentru reparații capitale. Zicând capitale am în vedere construit din temelie, deoarece aici asfalt n-a fost niciodată. - De ce anume pe acesta l-ați ales? – l-am întrebat pe primar. - De ce nu, e drumul ce duce la biserică, dar încolo merge toată lumea din sat. Și apoi edificiul bisericii noastre este un monument istoric. Cea mai veche biserică din lemn din părțile noastre.

Многодетная семья где царит любовь, гармония и трудолюбие

Историю многодетной семьи Китайгородских из села Стурзовка можно назвать поистине удивительной. В семье подрастают 5 детей, но однажды супруги решились взять на воспитание ещё троих несовершеннолетних. Нам удалось посетить эту прекрасную семью, окунувшись на несколько минут в радости и заботы многодетных родителей и их подопечных.

Avem resurse umane valoroase

 Sunetul clopoțelului se auzea îndelung, semn că urma o pauză între ore. Imediat curtea gimnaziului prinse viață, iar o parte din elevi, îmbrăcați în uniformă școlară și aranjați în coloană, se îndreptau împreună cu dna învățătoare spre poarta instituției de învățământ.  - Mergem la cantină, ne comunica dna Elena Aniță, în timp ce traversa strada împreună cu elevii la trecerea de pietoni. Ne grăbim, căci trebuie să ne încadrăm în cele 20 de minute, cât durează recreația între orele de studiu.  Cu îndemnul ”Să aveți poftă!” ne-am îndreptat spre administrația gimnaziului. ”Cum a debutat acest an de învățământ?” - o întreb curioasă pe dna Veronica Iațcu, director al IP Gimnaziul Ciuciulea. ”Cu optimism și cu gândul, că vom depăși cu bine obstacolele și provocările acestui an”, - fusese răspunsul managerului. Inițiind o discuție tacticoasă aflasem, că în instituția în cauză învață 234 de elevi. În ciclul primar studiază 102 elevi, repartizați în patru clase, iar alți 132 de elevi urmează c