Pas cu pas orașul Glodeni își schimbă aspectul. Ba aici trotuare, ba dincolo, ba o stradă reparată din temelie, ba alta, ba piața centrală, iar curțile blocurilor chiar și-au schimbat aspectul delăsării pe cel al ordinii și al civilizației. În ultimele zile mai văzusem pe rețelele de socializare porțile de intrare ale orașului modernizate recent. M-am gândit, că pe lângă stemă, drapel, determinarea zilei de fondare a orașului această inscripție de intrare în oraș încununează respectarea simbolicii și orașul capătă statut pe deplin. E cazul de un interviu. Dna Stela Onuțu, primarul orașului, o doamnă distinsă și tenace, ne-a acceptat cu plăcere.
- Una din problemele primordiale ale unui primar este iluminarea stradală. La oraș e la fel?
- Ca și în orice primărie avem un plan de acțiuni, pe care ni-l punem ca obiectiv la început de an în planificarea bugetului pentru a vedea avem noi capacitatea de a-l realiza ori nu. Necesități sunt multe, dar reieșind din potențialul nostru încercăm să satisfacem necesitățile localității noastre.
În anul 2020 în bugetul local au fost alocate 500 de mii pentru extinderea iluminării stradale pe traseele existente din raza orașului. Peste 400 de mii au fost alocate prin ședința consiliului local în scopul iluminării parcului central. De fapt acolo este iluminare, dar este aeriană și pe timp de furtună, ploi și vifor deteriorările sunt inevitabile. De data aceasta iluminarea parcului va fi realizată prin subterană. Cu ajutorul agenților economici participativi a fost inițiată procedura în sistema de achiziții publice, au urmat achizițiile, a fost declarat câștigătorul și săptămâna aceasta va fi încheiat un contract de executare a lucrărilor de iluminare (sectorul salvare - estrada de vară) ca mai apoi la acest proiect să se alăture altele două: pavarea a două alei, cu bănci, urne, iluminare. E vorba de sectorul cinematograf-cimitir și școală-stadion. Astfel grădina publică a orașului va căpăta un alt aspect.
Iluminarea stradală a fost extinsă pe străzile 31 august, acum se desfășoară pe str. Democrației. Au mai fost economisite 100 de mii de lei la lucrările de iluminare, deoarece agentul economic a scăzut prețul, și aceste resurse vor fi folosite de asemenea pentru iluminare stradală pe o altă porțiune, conform cererilor, parvenite de la locuitori. Tot la acest subiect. Un agent economic din oraș (stația de alimentare cu petrol „Vento”) ne-a propus să facă ceva pentru oraș. Ne-am determinat pe porțiunea de intrare în oraș până la intersecție cu drumul Petrunea să ne instaleze iluminare stradală cu instalare de piloni și extinderea rețelei, segment ce va fi continuat până la autogară din bugetul primăriei. Deci vom avea o intrare în oraș pe cinste pe timp de noapte.
- Dacă vorbim de iluminare să ne oprim și la drumuri.
- La drumuri cât nu ni s-ar da tot e puțin. Anul acesta din fondul rutier am avut alocate 1 milion 100 de mii de lei, bani primiți în baza numărului de mașini înmatriculate pe teritoriul orașului Glodeni, plus banii alocați de către consiliul local și în total s-au adunat 3 milioane 600 de mii de lei.
Pe perioada aflării orașului în carantină au fost stopate toate lucrările, deoarece noi inițiam proceduri în sistema de licitație, dar de la agenție ne spuneau să așteptăm, că dacă cineva câștigă nu vor putea purcede la lucrări etc. Abia în august am început lucrările. Dar despre ce e vorba? Suma nominalizată a fost planificată pentru continuarea asfaltării curților blocurilor și a drumurilor de legătură de pe str. Decebal/59 până la intersecția cu str. Constantin Stere (pe partea stângă spre școala nr.3), schimbarea integră a învelișului asfaltic de pe str. Constantin Stere până la intersecția cu 300 de ani ai Glodenilor, schimbarea integră a învelișului asfaltic de pe str. Mihai Eminescu (Spitalul Raional, Liceul Teoretic, serviciul silvic, drumuri și energetic, două cimitire etc). Iar din ”Drumuri bune 3” am avut suma de 1 milion 400 de mii de lei, sumă investită deja în porțiunea de drum asfaltat în două straturi la intrarea în oraș dinspre Rîșcani (de-a lungul cimitirului nou). Am început târziu, ba și mai este necesar de decopertat 4 cm ai învelișului de asfalt (să rămână bordurile vechi), ce nițel va frâna lucrările. Dar sperăm ca timpul să țină cu noi și să reușim executarea celor planificate și valorificarea banilor. Ne-am propus mai multe porțiuni, dar din luna mai suntem tot în proces de contestare, ceea ce până la urmă ne limitează timpul numai, nu altceva, deoarece contestările sunt cu câștig de cauză.
Avem mult de lucru și la trotuare. E vorba de strada centrală în sectorul așa zisului sovhoz (partea dreaptă), cu locuri de parcare, un sector de pe 300 de ani ai Glodenilor, un sector de pe Mihai Eminescu (liceu - gospodăria silvică), str. Basarabeană (lângă școală), prin urmare 2 mln 700 mii de lei urmează să fie valorificate în amenajarea pavajului. Această sumă include și pavarea sectoarelor din grădina publică despre care vorbeam mai sus. Acestea sunt și mai late, iar după lungime se adună cam 1,5 km. Dar vreau să zic că echipa primăriei va face tot posibilul pentru a valorifica banii publici.
- Ce le propuneți copiilor?
- Când am venit în această funcție nu am găsit nici un scrânciob nicăieri pentru copii. Am început instalarea terenurilor de joacă prin curțile blocurilor din centru și din orășelul fabricii de zahăr, în parc. Acum ne dorim un teren de joacă pentru sectorul privat. S-a ales o porțiune dincolo de cimitirul vechi (țin vecinii grădini pe acolo), unde lucrările se desfășoară în toi. Va fi un teren pe cinste. La începuturi ne-am dorit un teren pe str. Saharov, dar e casă în casă, nimic nu-i spațiu liber. Pe locul fostei gherete era numai posibil, dar acolo sunt probleme de linii electrice. Am evitat pericolul și instalăm cu o stradă mai sus.
- Câteva cuvinte despre intrarea în oraș.
- Eu mereu pretind pentru a pune simbolica orașului în valoare, deoarece un drum, un trotuar cu timpul se deteriorează și se uită. De aceea tot le explic consilierilor locali, că noi trebuie să dezvoltăm și altă latură a localității noastre. E o necesitate să ridicăm imaginea orașului nostru la alt nivel, mai superior. Am început-o cu drapel, cu stema, cu ziua orașului. Mă mândresc că le avem. Acum vorbim deja despre intrarea în localitate, care până acum nu era altceva decât o inscripție palidă. Eu sunt mulțumită de realizarea acestei intrări masive, recent realizată, cu toate criticile pe care le-am avut. Ea, intrarea, va rămâne și sper că generațiile următoare vor aprecia investiția (240 de mii de lei). Dar să știți, că e cea mai masivă intrare din cele realizate până acum de firma câștigătoare.
- Cum ați procedat cu grădinițele de copii?
- În pofida tuturor riscurilor, pe care mi le-am asumat, am deschis ambele instituții preșcolare din oraș cu dotarea integră a echipamentelor de protecție (măști, viziere, dezinfectante, termometre, panouri publicitare). Am insistat din start la deschiderea grupelor preșcolare, dar frecvența e slabă. Dacă la început erau încadrați copii de la vârsta de 4 ani, acum am trecut de la 3 ani. Adică copii de 3-7 ani. Dacă anterior la fiecare grupă era 1,5 salariu de educator, acum fiecare grupă are câte 2 educatori. Să achiți așa sume cu câțiva copii numai frecvență nu era cazul.
Dar cea mai mare problemă a localității e apa și canalizarea. Acum doi ani am pregătit un proiect pentru construirea unei stații de epurare cu extinderea a 3 km de canalizare, care recent a fost reactualizat. ADR Nord a deschis recent finanțare pentru astfel de proiecte și deoarece l-am avut pregătit gata facem tot posibilul să-l înaintăm. Avem o șansă reală pentru obținerea unei finanțări de 20 de milioane de lei. Locul stației deja e determinat – fosta fabrică pentru uleiuri eterice. Va fi o stație de tip închis, adică subterană. Impactul trebuie să fie regional. De aceea conceptul va fi depus de către Consiliul Raional, iar Primăria Glodeni va fi ca partener (deși financiar vom contribui nemijlocit).
- Cum vedeți orașul peste 10 ani?
- Înfloritor.
- Vreau să cred. Vă mulțumesc pentru informație.
A intervievat Maria Focșa