Treceți la conținutul principal

Acolo unde trăiești trebuie să fie ordine și să-ți placă


 La această concluzie am ajuns după o conversație, purtată cu dl Radion Palii, primarul de Hîjdieni. Printre proiectele de anvergură cu acoperirea a trei blocuri ale instituției preșcolare din sat, cu investițiile în îmbunătățirea calității apei (lucrări de fundație pentru un turn nou, procurarea unui turn de apă de mare capacitate, a unei stații de epurare) au mai ajuns până la urechea mea și alte informații, ce se încadrează de minune la rubrica noastră. De aceea o voi face-o pe povestitorul din Humulești și de această dată. 

Pe tronsoanele, unde au fost efectuate lucrări de instalare a noului apeduct, era trist și neestetic. După atâtea săpături și rotire de tehnică trebuia de făcut ceva. Și primarul încă la începutul anului 2020 a inițiat lucrări de reparație a drumurilor nominalizate în variantă albă (de la intrarea din Glodeni pe partea stângă a satului). Pentru că așa este când e vorba de apeduct, se sapă șanțuri, se deteriorează și după aceasta e nevoie să faci ordine, să aduci la condiții sectorul cu pricina. N-a reușit primarul să renoveze toate drumurile, pe unde a trecut apa, dar pe o distanță de 2,5 km s-a făcut. S-a nivelat, s-a aplicat pietriș și moloz. Am trecut și noi pe unul din acele drumuri: minunat! Neted și ordonat.  

Hîjdienenii au mai fost implicați în anul precedent în proiectul ”Implementarea programului de măsuri din Planul de Gestionare a Bazinului Hidrografic Camenca”, finanțat din programul de granturi, oferite ONG-urilor întru susținerea comitetelor sub-bazinale din Republica Moldova, de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, gestionat de Agenția ”Apele Moldovei”. Pentru început hîjdienenii au participat la concursul ”Protejând râuri mici, salvam râuri mari”, organizat de către Asociația Femeilor pentru Protecția Mediului și Dezvoltare Durabilă au fost selectați și toamna târziu au plantat 12 mii 500 de puieți pe o suprafață de 2 hectare. 

- Ce veți face în privința protejării puieților, pentru că e vorba de imaș?

- S-a lucrat (la plantare) după o formulă, oferită de ecologiști. Înainte de a planta am discutat mai întâi cu ciobanii, pentru că sunt oameni de ai noștri. Împreună cu ei am ales terenul, ce i-a aranjat pe toți. Iar cei de la Asociația Femeilor ne-a promis, că dacă iarna va fi mai moale ori în primăvară ne vor ajuta cu materiale pentru îngrădire, - povestea primarul. - Ca să fie clar proiectul nu a fost cu bani cash. Nouă ni s-a distribuit materialul săditor, ni s-a oferit tehnică pentru arat, ni se va ajuta cu gardul de protecție, iar oamenii antrenați în procesul de plantare au fost sătenii noștri, ne-a aparținut organizarea muncii și munca propriu-zisă. 

Deci, proiectul va fi continuat. Bazinul râului Camenca va fi protejat pe un anumit sector de secetă, doar acesta e scopul final al proiectului, să salvăm râul Camenca. Iată de ce toate localitățile de pe cursul lui s-au încadrat fără ezitare la lucrările de plantare și crearea zonelor verzi. 

Maria Focșa

Postări populare de pe acest blog

Многодетная семья где царит любовь, гармония и трудолюбие

Историю многодетной семьи Китайгородских из села Стурзовка можно назвать поистине удивительной. В семье подрастают 5 детей, но однажды супруги решились взять на воспитание ещё троих несовершеннолетних. Нам удалось посетить эту прекрасную семью, окунувшись на несколько минут в радости и заботы многодетных родителей и их подопечных.

Работать во благо коммуны и её жителей

Коммуна Дану объединяет три села: Дану, Николаевка и Каменкуца. Дану - самое крупное среди них. Оно занимает 38,6 квадратных километра. Расположено в 7 километрах от районного центра, Глодень, 41 километре от города Бэлць и 201 километре от столицы нашей республики. В коммуне Дану насчитывается около 3200 человек населения. Михаил Викторович Урсу является примаром этой коммуны. Уже 9 год для него, как главы этих трёх населённых пунктов, главным приоритетом является работа во благо коммуны и её жителей. О достигнутых целях и осуществлённых работах в последний год, об основных задачах и дальнейшем развитии беседует с ним наш корреспондент.

Un oraș înfloritor mi-l doresc

  Pas cu pas orașul Glodeni își schimbă aspectul. Ba aici trotuare, ba dincolo, ba o stradă reparată din temelie, ba alta, ba piața centrală, iar curțile blocurilor chiar și-au schimbat aspectul delăsării pe cel al ordinii și al civilizației. În ultimele zile mai văzusem pe rețelele de socializare porțile de intrare ale orașului modernizate recent. M-am gândit, că pe lângă stemă, drapel, determinarea zilei de fondare a orașului această inscripție de intrare în oraș încununează respectarea simbolicii și orașul capătă statut pe deplin. E cazul de un interviu. Dna Stela Onuțu, primarul orașului, o doamnă distinsă și tenace, ne-a acceptat cu plăcere.  - Una din problemele primordiale ale unui primar este iluminarea stradală. La oraș e la fel? - Ca și în orice primărie avem un plan de acțiuni, pe care ni-l punem ca obiectiv la început de an în planificarea bugetului pentru a vedea avem noi capacitatea de a-l realiza ori nu. Necesități sunt multe, dar reieșind din potențialul nostru...