Treceți la conținutul principal

Acolo unde trăiești trebuie să fie ordine și să-ți placă


 La această concluzie am ajuns după o conversație, purtată cu dl Radion Palii, primarul de Hîjdieni. Printre proiectele de anvergură cu acoperirea a trei blocuri ale instituției preșcolare din sat, cu investițiile în îmbunătățirea calității apei (lucrări de fundație pentru un turn nou, procurarea unui turn de apă de mare capacitate, a unei stații de epurare) au mai ajuns până la urechea mea și alte informații, ce se încadrează de minune la rubrica noastră. De aceea o voi face-o pe povestitorul din Humulești și de această dată. 

Pe tronsoanele, unde au fost efectuate lucrări de instalare a noului apeduct, era trist și neestetic. După atâtea săpături și rotire de tehnică trebuia de făcut ceva. Și primarul încă la începutul anului 2020 a inițiat lucrări de reparație a drumurilor nominalizate în variantă albă (de la intrarea din Glodeni pe partea stângă a satului). Pentru că așa este când e vorba de apeduct, se sapă șanțuri, se deteriorează și după aceasta e nevoie să faci ordine, să aduci la condiții sectorul cu pricina. N-a reușit primarul să renoveze toate drumurile, pe unde a trecut apa, dar pe o distanță de 2,5 km s-a făcut. S-a nivelat, s-a aplicat pietriș și moloz. Am trecut și noi pe unul din acele drumuri: minunat! Neted și ordonat.  

Hîjdienenii au mai fost implicați în anul precedent în proiectul ”Implementarea programului de măsuri din Planul de Gestionare a Bazinului Hidrografic Camenca”, finanțat din programul de granturi, oferite ONG-urilor întru susținerea comitetelor sub-bazinale din Republica Moldova, de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, gestionat de Agenția ”Apele Moldovei”. Pentru început hîjdienenii au participat la concursul ”Protejând râuri mici, salvam râuri mari”, organizat de către Asociația Femeilor pentru Protecția Mediului și Dezvoltare Durabilă au fost selectați și toamna târziu au plantat 12 mii 500 de puieți pe o suprafață de 2 hectare. 

- Ce veți face în privința protejării puieților, pentru că e vorba de imaș?

- S-a lucrat (la plantare) după o formulă, oferită de ecologiști. Înainte de a planta am discutat mai întâi cu ciobanii, pentru că sunt oameni de ai noștri. Împreună cu ei am ales terenul, ce i-a aranjat pe toți. Iar cei de la Asociația Femeilor ne-a promis, că dacă iarna va fi mai moale ori în primăvară ne vor ajuta cu materiale pentru îngrădire, - povestea primarul. - Ca să fie clar proiectul nu a fost cu bani cash. Nouă ni s-a distribuit materialul săditor, ni s-a oferit tehnică pentru arat, ni se va ajuta cu gardul de protecție, iar oamenii antrenați în procesul de plantare au fost sătenii noștri, ne-a aparținut organizarea muncii și munca propriu-zisă. 

Deci, proiectul va fi continuat. Bazinul râului Camenca va fi protejat pe un anumit sector de secetă, doar acesta e scopul final al proiectului, să salvăm râul Camenca. Iată de ce toate localitățile de pe cursul lui s-au încadrat fără ezitare la lucrările de plantare și crearea zonelor verzi. 

Maria Focșa

Postări populare de pe acest blog

La biserică pe serpentină

Drumul nou de la Cobani, construit recent din temelie din milionul de lei, alocat de stat prin intermediul Programului Național ”Drumuri bune pentru Moldova”, ne-a dus frumos pe serpentină până în ograda bisericii din localitate. Și nu e lungă serpentina cu pricina, are numai 417 metri, dar e așa de încovoiată, așa de șerpuitoare, de parcă ai urca în munții Carpați. Eu nu știu cum a arătat drumul în cauză până la deplasarea noastră, dar lumea spune, că ”era un necaz pe capul oamenilor. Râpă, dar nu drum”. Poate de aceea primarul satului, dl Ivan Pluta, le-a propus consilierilor locali să selecteze anume acest drum pentru reparații capitale. Zicând capitale am în vedere construit din temelie, deoarece aici asfalt n-a fost niciodată. - De ce anume pe acesta l-ați ales? – l-am întrebat pe primar. - De ce nu, e drumul ce duce la biserică, dar încolo merge toată lumea din sat. Și apoi edificiul bisericii noastre este un monument istoric. Cea mai veche biserică din lemn din părțile noastre.

Avem resurse umane valoroase

 Sunetul clopoțelului se auzea îndelung, semn că urma o pauză între ore. Imediat curtea gimnaziului prinse viață, iar o parte din elevi, îmbrăcați în uniformă școlară și aranjați în coloană, se îndreptau împreună cu dna învățătoare spre poarta instituției de învățământ.  - Mergem la cantină, ne comunica dna Elena Aniță, în timp ce traversa strada împreună cu elevii la trecerea de pietoni. Ne grăbim, căci trebuie să ne încadrăm în cele 20 de minute, cât durează recreația între orele de studiu.  Cu îndemnul ”Să aveți poftă!” ne-am îndreptat spre administrația gimnaziului. ”Cum a debutat acest an de învățământ?” - o întreb curioasă pe dna Veronica Iațcu, director al IP Gimnaziul Ciuciulea. ”Cu optimism și cu gândul, că vom depăși cu bine obstacolele și provocările acestui an”, - fusese răspunsul managerului. Inițiind o discuție tacticoasă aflasem, că în instituția în cauză învață 234 de elevi. În ciclul primar studiază 102 elevi, repartizați în patru clase, iar alți 132 de elevi urmează c

Plombări rutiere la Cuhnești

  Pe mai multe drumuri de acces spre suburbii, dar și pe poduri asfaltul a început a fi ciuruit de găuri, de aceea se intervine prin metoda de injectare cu beton asfaltic. Am mers la Cuhnești la fața locului. Pe tronsonul Bisericani-Movileni au fost deja executate astfel de lucrări. Suprafața reparată a estimat peste 200 de metri pătrați. Adică drumul a fost plombat pe toată lungimea, iar 200 de metri indică doar suprafețele găurilor plombate, luate împreună.  În afară de plombare au mai fost executate și alte lucrări. După renovarea acestui drum fusese instalate câteva indicatoare din cele mai importante, iar în primăvara aceasta au mai fost instalate indicatoare de avertizare în preajma tuturor instituțiilor preșcolare și de învățământ preuniversitar, cu atât mai mult la intersecții cu drumurile prioritare. Au fost indicate și denumirile localităților. Semnele rutiere, anterior instalate, în marea majoritate au fost furate. Nu reușesc drumarii să le instaleze, că peste noapte și le f