Treceți la conținutul principal

Daruri pentru cobăneni, făcute din suflet


 În preajma sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou activitatea Asociației Obștești ”Neemia” a fost una intensă și rodnică. Anul ce s-a scurs, după cum relatează directorul asociației, Victor Zamă, s-a mers după principiul ”Când le dorim celor din jur sărbători fericite, încercăm să și le facem”. 

Activând de cinci ani în Cobani, ei cunosc bine nevoile din comunitate. Cu provocările aduse de pandemie, nevoile localnicilor au devenit și mai acute, iar membrii asociației și-au văzut și mai necesară prezența în activitatea întreprinsă în sat.     

- Misiunea noastră este să îmbunătățim calitatea vieții persoanelor de diferite vârste. În ultimele luni am muncit ca viața celor din Cobani să fie mai bună, iar bucuria sărbătorilor să umple cât mai multe inimi. Printre activitățile care au avut menirea să înfăptuiască cele menționate, AO ”Neemia” a desfășurat următoarele: donații de cărbune și brichete; donații de scutece pentru persoanele țintuite la pat; oferirea de prânz cald persoanelor nevoiașe; donații de îmbrăcăminte și încălțăminte de iarnă; donație de miere; donație de laptopuri și seturi de mese și scaune pentru Gimnaziul Cobani; organizarea programului de Crăciun și oferirea de cadouri pentru copii; activități de voluntariat, - a enumerat dl Victor Zamă, antreprenorul asociației.

La cele enumerate vă oferim și detalii. Donații de cărbuni și brichete pentru 100 persoane din s. Cobani. Mulți dintre bătrânii și familiile nevoiașe din sat așteptau ajutorul, fiind obișnuiți cu faptul, că în ultimii cinci ani Asociația Obștească ”Neemia” să-i ajute, iar pentru unii aceasta înseamnă să treacă cu bine iarna cu căldură în casă. În săptămânile ce urmează încă 25 de familii vor beneficia de donații de cărbuni. Binevenite sunt și donațiile de scutece pentru persoanele țintuite la pat. Când veniturile  persoanelor cu nevoi speciale sunt mici, aceștia nu-și pot permite cheltuieli destul de mari pentru igiena celor cu nevoi speciale. 

Pe tot parcursul anului a activat cantina socială prin intermediul căreia au fost livrate prânzuri calde la 30 de persoane de trei ori pe săptămână. Pentru majoritatea beneficiarilor, înseamnă foarte mult ca cineva să le deschidă ușa de trei ori pe săptămână și mai ales să le pună pe masă hrană caldă, proaspătă și gustoasă. De Crăciun beneficiarii cantinei au primit și mici cadouri, confecționate de membrii clubului de  copii, care activează la Centrul Comunitar al Asociației. În colaborare cu un partenerii din Marea Britanie, înainte de sărbători s-a reușit procurarea și donarea de încălțăminte și îmbrăcăminte de iarnă pentru 34 de elevi din Gimnaziul Cobani. Multă bucurie au adus hainele și îmbrăcămintea nouă pentru elevi, motivându-i să învețe mai bine. Și darurile nu s-au terminat aici. Toate familiile, care au copii la gimnaziul din sat, precum și toți angajații (familiile lor), cu sprijinul partenerilor Alec și Becky Zamă din SUA, au primit câte un kg de miere. Dacă vorbim de interacțiunea cu școala din sat putem menționa și donația de două laptopuri pentru profesori și zece seturi de mese și scaune pentru elevii. 

De Crăciun, împreună cu copiii de la Centrul Comunitar, conduși de Irina Ciochină, cei de la ”Neemia” au organizat sărbătoarea Nașterii Mântuitorului. S-a colindat și s-au înscenat momentele Nașterii lui Isus. Este adevărat că părinții copiilor au trebuit să vadă activitatea de acasă, stând în fața ecranelor, dar ne bucurăm că și așa mesajul de sărbătoare a ajuns în unele familii. 

Copiii au primit daruri, dar la rândul lor, au și pregătit mici cadouri pentru familiile lor și pentru bătrânii din sat. Recent 25 de copii din sat au simțit sărbătorile mai special datorită unui gest frumos din partea Centrului de limbi străine Oratorica din Chișinău.

- Chiar dacă nu face parte nemijlocit din activitățile legate de sărbătorile de iarnă, nu putem să nu menționăm munca și activitățile, pe care le facem cu tinerii voluntari, care se implică activ în viața comunității. Avem la moment 35 de elevi și studenți voluntari, care s-au implicat deja în diverse activități. La sfârșit de noiembrie voluntarii au fost implicați în plantarea  copacilor în sat. Mulți dintre ei sunt un ajutor bun și la activitățile organizate la Centrul Comunitar. Cu siguranță că tinerii sunt o forță în multiplicarea binelui, iar la Cobani vedem că acest lucru se întâmplă, - povestea dl Victor. 

În cele din urmă este un privilegiu și o bucurie posibilitatea de a ajuta pe alții, sunt de părere cei de la ”Neemia”. 

Ion Ursache

Postări populare de pe acest blog

La biserică pe serpentină

Drumul nou de la Cobani, construit recent din temelie din milionul de lei, alocat de stat prin intermediul Programului Național ”Drumuri bune pentru Moldova”, ne-a dus frumos pe serpentină până în ograda bisericii din localitate. Și nu e lungă serpentina cu pricina, are numai 417 metri, dar e așa de încovoiată, așa de șerpuitoare, de parcă ai urca în munții Carpați. Eu nu știu cum a arătat drumul în cauză până la deplasarea noastră, dar lumea spune, că ”era un necaz pe capul oamenilor. Râpă, dar nu drum”. Poate de aceea primarul satului, dl Ivan Pluta, le-a propus consilierilor locali să selecteze anume acest drum pentru reparații capitale. Zicând capitale am în vedere construit din temelie, deoarece aici asfalt n-a fost niciodată. - De ce anume pe acesta l-ați ales? – l-am întrebat pe primar. - De ce nu, e drumul ce duce la biserică, dar încolo merge toată lumea din sat. Și apoi edificiul bisericii noastre este un monument istoric. Cea mai veche biserică din lemn din părțile noastre.

Многодетная семья где царит любовь, гармония и трудолюбие

Историю многодетной семьи Китайгородских из села Стурзовка можно назвать поистине удивительной. В семье подрастают 5 детей, но однажды супруги решились взять на воспитание ещё троих несовершеннолетних. Нам удалось посетить эту прекрасную семью, окунувшись на несколько минут в радости и заботы многодетных родителей и их подопечных.

Avem resurse umane valoroase

 Sunetul clopoțelului se auzea îndelung, semn că urma o pauză între ore. Imediat curtea gimnaziului prinse viață, iar o parte din elevi, îmbrăcați în uniformă școlară și aranjați în coloană, se îndreptau împreună cu dna învățătoare spre poarta instituției de învățământ.  - Mergem la cantină, ne comunica dna Elena Aniță, în timp ce traversa strada împreună cu elevii la trecerea de pietoni. Ne grăbim, căci trebuie să ne încadrăm în cele 20 de minute, cât durează recreația între orele de studiu.  Cu îndemnul ”Să aveți poftă!” ne-am îndreptat spre administrația gimnaziului. ”Cum a debutat acest an de învățământ?” - o întreb curioasă pe dna Veronica Iațcu, director al IP Gimnaziul Ciuciulea. ”Cu optimism și cu gândul, că vom depăși cu bine obstacolele și provocările acestui an”, - fusese răspunsul managerului. Inițiind o discuție tacticoasă aflasem, că în instituția în cauză învață 234 de elevi. În ciclul primar studiază 102 elevi, repartizați în patru clase, iar alți 132 de elevi urmează c