Treceți la conținutul principal

Daruri pentru cobăneni, făcute din suflet


 În preajma sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou activitatea Asociației Obștești ”Neemia” a fost una intensă și rodnică. Anul ce s-a scurs, după cum relatează directorul asociației, Victor Zamă, s-a mers după principiul ”Când le dorim celor din jur sărbători fericite, încercăm să și le facem”. 

Activând de cinci ani în Cobani, ei cunosc bine nevoile din comunitate. Cu provocările aduse de pandemie, nevoile localnicilor au devenit și mai acute, iar membrii asociației și-au văzut și mai necesară prezența în activitatea întreprinsă în sat.     

- Misiunea noastră este să îmbunătățim calitatea vieții persoanelor de diferite vârste. În ultimele luni am muncit ca viața celor din Cobani să fie mai bună, iar bucuria sărbătorilor să umple cât mai multe inimi. Printre activitățile care au avut menirea să înfăptuiască cele menționate, AO ”Neemia” a desfășurat următoarele: donații de cărbune și brichete; donații de scutece pentru persoanele țintuite la pat; oferirea de prânz cald persoanelor nevoiașe; donații de îmbrăcăminte și încălțăminte de iarnă; donație de miere; donație de laptopuri și seturi de mese și scaune pentru Gimnaziul Cobani; organizarea programului de Crăciun și oferirea de cadouri pentru copii; activități de voluntariat, - a enumerat dl Victor Zamă, antreprenorul asociației.

La cele enumerate vă oferim și detalii. Donații de cărbuni și brichete pentru 100 persoane din s. Cobani. Mulți dintre bătrânii și familiile nevoiașe din sat așteptau ajutorul, fiind obișnuiți cu faptul, că în ultimii cinci ani Asociația Obștească ”Neemia” să-i ajute, iar pentru unii aceasta înseamnă să treacă cu bine iarna cu căldură în casă. În săptămânile ce urmează încă 25 de familii vor beneficia de donații de cărbuni. Binevenite sunt și donațiile de scutece pentru persoanele țintuite la pat. Când veniturile  persoanelor cu nevoi speciale sunt mici, aceștia nu-și pot permite cheltuieli destul de mari pentru igiena celor cu nevoi speciale. 

Pe tot parcursul anului a activat cantina socială prin intermediul căreia au fost livrate prânzuri calde la 30 de persoane de trei ori pe săptămână. Pentru majoritatea beneficiarilor, înseamnă foarte mult ca cineva să le deschidă ușa de trei ori pe săptămână și mai ales să le pună pe masă hrană caldă, proaspătă și gustoasă. De Crăciun beneficiarii cantinei au primit și mici cadouri, confecționate de membrii clubului de  copii, care activează la Centrul Comunitar al Asociației. În colaborare cu un partenerii din Marea Britanie, înainte de sărbători s-a reușit procurarea și donarea de încălțăminte și îmbrăcăminte de iarnă pentru 34 de elevi din Gimnaziul Cobani. Multă bucurie au adus hainele și îmbrăcămintea nouă pentru elevi, motivându-i să învețe mai bine. Și darurile nu s-au terminat aici. Toate familiile, care au copii la gimnaziul din sat, precum și toți angajații (familiile lor), cu sprijinul partenerilor Alec și Becky Zamă din SUA, au primit câte un kg de miere. Dacă vorbim de interacțiunea cu școala din sat putem menționa și donația de două laptopuri pentru profesori și zece seturi de mese și scaune pentru elevii. 

De Crăciun, împreună cu copiii de la Centrul Comunitar, conduși de Irina Ciochină, cei de la ”Neemia” au organizat sărbătoarea Nașterii Mântuitorului. S-a colindat și s-au înscenat momentele Nașterii lui Isus. Este adevărat că părinții copiilor au trebuit să vadă activitatea de acasă, stând în fața ecranelor, dar ne bucurăm că și așa mesajul de sărbătoare a ajuns în unele familii. 

Copiii au primit daruri, dar la rândul lor, au și pregătit mici cadouri pentru familiile lor și pentru bătrânii din sat. Recent 25 de copii din sat au simțit sărbătorile mai special datorită unui gest frumos din partea Centrului de limbi străine Oratorica din Chișinău.

- Chiar dacă nu face parte nemijlocit din activitățile legate de sărbătorile de iarnă, nu putem să nu menționăm munca și activitățile, pe care le facem cu tinerii voluntari, care se implică activ în viața comunității. Avem la moment 35 de elevi și studenți voluntari, care s-au implicat deja în diverse activități. La sfârșit de noiembrie voluntarii au fost implicați în plantarea  copacilor în sat. Mulți dintre ei sunt un ajutor bun și la activitățile organizate la Centrul Comunitar. Cu siguranță că tinerii sunt o forță în multiplicarea binelui, iar la Cobani vedem că acest lucru se întâmplă, - povestea dl Victor. 

În cele din urmă este un privilegiu și o bucurie posibilitatea de a ajuta pe alții, sunt de părere cei de la ”Neemia”. 

Ion Ursache

Postări populare de pe acest blog

Многодетная семья где царит любовь, гармония и трудолюбие

Историю многодетной семьи Китайгородских из села Стурзовка можно назвать поистине удивительной. В семье подрастают 5 детей, но однажды супруги решились взять на воспитание ещё троих несовершеннолетних. Нам удалось посетить эту прекрасную семью, окунувшись на несколько минут в радости и заботы многодетных родителей и их подопечных.

Работать во благо коммуны и её жителей

Коммуна Дану объединяет три села: Дану, Николаевка и Каменкуца. Дану - самое крупное среди них. Оно занимает 38,6 квадратных километра. Расположено в 7 километрах от районного центра, Глодень, 41 километре от города Бэлць и 201 километре от столицы нашей республики. В коммуне Дану насчитывается около 3200 человек населения. Михаил Викторович Урсу является примаром этой коммуны. Уже 9 год для него, как главы этих трёх населённых пунктов, главным приоритетом является работа во благо коммуны и её жителей. О достигнутых целях и осуществлённых работах в последний год, об основных задачах и дальнейшем развитии беседует с ним наш корреспондент.

Un oraș înfloritor mi-l doresc

  Pas cu pas orașul Glodeni își schimbă aspectul. Ba aici trotuare, ba dincolo, ba o stradă reparată din temelie, ba alta, ba piața centrală, iar curțile blocurilor chiar și-au schimbat aspectul delăsării pe cel al ordinii și al civilizației. În ultimele zile mai văzusem pe rețelele de socializare porțile de intrare ale orașului modernizate recent. M-am gândit, că pe lângă stemă, drapel, determinarea zilei de fondare a orașului această inscripție de intrare în oraș încununează respectarea simbolicii și orașul capătă statut pe deplin. E cazul de un interviu. Dna Stela Onuțu, primarul orașului, o doamnă distinsă și tenace, ne-a acceptat cu plăcere.  - Una din problemele primordiale ale unui primar este iluminarea stradală. La oraș e la fel? - Ca și în orice primărie avem un plan de acțiuni, pe care ni-l punem ca obiectiv la început de an în planificarea bugetului pentru a vedea avem noi capacitatea de a-l realiza ori nu. Necesități sunt multe, dar reieșind din potențialul nostru...