Treceți la conținutul principal

Inaugurarea bustului Mihai Viteazul


 Prin februarie, când aleea din parcul satului Cobani era înzăpezită, primarul, dl Ivan Pluta, deja chibzuia cum să facă ca noul postament să se intercaleze cum nu se poate mai bine pe această palmă de pământ din inima satului. Era vorba despre bustul voievodului Mihai Viteazul. De ce anume Mihai Viteazul? Deoarece anume despre el a auzit dl primar din povestirile unui locuitor al satului, căruia îi zice Lupușor Ion Vasile, un pasionat de istorie, care tălmăcește cam așa: ”Mihai Viteazul cu o oaste de 5-6 mii de oameni, poposea prin părțile Cobanilor. Un conducător de oști sârb, pe nume Baba Novac îl întâmpina aici, la Cobani”. Nu în zadar un câmp din lanurile Cobanilor și astăzi este numit baba lui Novic. 

Ulterior dl primar i-a împărtășit știrea președintelui raionului, care la rândul său a obținut prin intermediul Asociației Euroregiunii Siret-Prut-Nistru din România realizarea bustului lui Mihai Viteazul din bronz. Acesta are înălțimea de 1m 30 cm și prețul lui estimează 5 300 de euro. Pregătirea locului, postamentul, iluminarea, lucrările de amenajare i-au revenit Primăriei Cobani. Postamentul a fost tăiat din piatră de Cosăuți, bine șlefuit de nici nu dai că nu-i granit. Pe postament se indică anii de domnie ai lui Mihai Viteazul. Locul a fost pregătit, postamentul fixat pe care ulterior a fost adus și instalat bustul. Deschiderea oficială este preconizată pentru 30 mai curent. 

În ziua deplasării noastre în sat se desfășurau lucrări de pregătire pentru evenimentul nominalizat. Tractoarele cu lopeți lărgeau și curățau acostamentul drumului central. Ploile din ajun le complicase lucrul mecanizatorilor. Erau nevoiți să lucreze numai pe anumite porțiuni. Lucrări de construcție și amenajare se desfășurau și la poalele stâncii. Gardul de nuiele era deja instalat. Fântâna cu găleată era în așteptarea vizitatorilor satului. Foișoarele stăteau la loc de cinste, iar meșterii construiau o scenă pentru evoluatorii, care vor participa la festivalul ”Cântă de răsună lunca”. Uite așa se pregăteau cobănenii pentru ziua de 30 mai, o zi ce va fi scrisă în istoria acestui sat drept evenimentul inaugurării bustului voievodului Mihai Viteazul.

  La eveniment vor fi invitați din România, este așteptat și dl Mircea Cosma, directorul executiv al Asociației Euroregiunii Siret-Prut-Nistru, care va participa la dezvelirea bustului. După depunerea de flori toți oaspeții satului Cobani vor putea merge la poalele stâncii să admire natura, să se delecteze cu un program artistic bogat al festivalului, să se odihnească pe îndelete, să facă poze de neuitat.

Maria Focșa 


Postări populare de pe acest blog

La biserică pe serpentină

Drumul nou de la Cobani, construit recent din temelie din milionul de lei, alocat de stat prin intermediul Programului Național ”Drumuri bune pentru Moldova”, ne-a dus frumos pe serpentină până în ograda bisericii din localitate. Și nu e lungă serpentina cu pricina, are numai 417 metri, dar e așa de încovoiată, așa de șerpuitoare, de parcă ai urca în munții Carpați. Eu nu știu cum a arătat drumul în cauză până la deplasarea noastră, dar lumea spune, că ”era un necaz pe capul oamenilor. Râpă, dar nu drum”. Poate de aceea primarul satului, dl Ivan Pluta, le-a propus consilierilor locali să selecteze anume acest drum pentru reparații capitale. Zicând capitale am în vedere construit din temelie, deoarece aici asfalt n-a fost niciodată. - De ce anume pe acesta l-ați ales? – l-am întrebat pe primar. - De ce nu, e drumul ce duce la biserică, dar încolo merge toată lumea din sat. Și apoi edificiul bisericii noastre este un monument istoric. Cea mai veche biserică din lemn din părțile noastre.

Работать во благо коммуны и её жителей

Коммуна Дану объединяет три села: Дану, Николаевка и Каменкуца. Дану - самое крупное среди них. Оно занимает 38,6 квадратных километра. Расположено в 7 километрах от районного центра, Глодень, 41 километре от города Бэлць и 201 километре от столицы нашей республики. В коммуне Дану насчитывается около 3200 человек населения. Михаил Викторович Урсу является примаром этой коммуны. Уже 9 год для него, как главы этих трёх населённых пунктов, главным приоритетом является работа во благо коммуны и её жителей. О достигнутых целях и осуществлённых работах в последний год, об основных задачах и дальнейшем развитии беседует с ним наш корреспондент.

Avem resurse umane valoroase

 Sunetul clopoțelului se auzea îndelung, semn că urma o pauză între ore. Imediat curtea gimnaziului prinse viață, iar o parte din elevi, îmbrăcați în uniformă școlară și aranjați în coloană, se îndreptau împreună cu dna învățătoare spre poarta instituției de învățământ.  - Mergem la cantină, ne comunica dna Elena Aniță, în timp ce traversa strada împreună cu elevii la trecerea de pietoni. Ne grăbim, căci trebuie să ne încadrăm în cele 20 de minute, cât durează recreația între orele de studiu.  Cu îndemnul ”Să aveți poftă!” ne-am îndreptat spre administrația gimnaziului. ”Cum a debutat acest an de învățământ?” - o întreb curioasă pe dna Veronica Iațcu, director al IP Gimnaziul Ciuciulea. ”Cu optimism și cu gândul, că vom depăși cu bine obstacolele și provocările acestui an”, - fusese răspunsul managerului. Inițiind o discuție tacticoasă aflasem, că în instituția în cauză învață 234 de elevi. În ciclul primar studiază 102 elevi, repartizați în patru clase, iar alți 132 de elevi urmează c