Treceți la conținutul principal

Inaugurarea bustului Mihai Viteazul


 Prin februarie, când aleea din parcul satului Cobani era înzăpezită, primarul, dl Ivan Pluta, deja chibzuia cum să facă ca noul postament să se intercaleze cum nu se poate mai bine pe această palmă de pământ din inima satului. Era vorba despre bustul voievodului Mihai Viteazul. De ce anume Mihai Viteazul? Deoarece anume despre el a auzit dl primar din povestirile unui locuitor al satului, căruia îi zice Lupușor Ion Vasile, un pasionat de istorie, care tălmăcește cam așa: ”Mihai Viteazul cu o oaste de 5-6 mii de oameni, poposea prin părțile Cobanilor. Un conducător de oști sârb, pe nume Baba Novac îl întâmpina aici, la Cobani”. Nu în zadar un câmp din lanurile Cobanilor și astăzi este numit baba lui Novic. 

Ulterior dl primar i-a împărtășit știrea președintelui raionului, care la rândul său a obținut prin intermediul Asociației Euroregiunii Siret-Prut-Nistru din România realizarea bustului lui Mihai Viteazul din bronz. Acesta are înălțimea de 1m 30 cm și prețul lui estimează 5 300 de euro. Pregătirea locului, postamentul, iluminarea, lucrările de amenajare i-au revenit Primăriei Cobani. Postamentul a fost tăiat din piatră de Cosăuți, bine șlefuit de nici nu dai că nu-i granit. Pe postament se indică anii de domnie ai lui Mihai Viteazul. Locul a fost pregătit, postamentul fixat pe care ulterior a fost adus și instalat bustul. Deschiderea oficială este preconizată pentru 30 mai curent. 

În ziua deplasării noastre în sat se desfășurau lucrări de pregătire pentru evenimentul nominalizat. Tractoarele cu lopeți lărgeau și curățau acostamentul drumului central. Ploile din ajun le complicase lucrul mecanizatorilor. Erau nevoiți să lucreze numai pe anumite porțiuni. Lucrări de construcție și amenajare se desfășurau și la poalele stâncii. Gardul de nuiele era deja instalat. Fântâna cu găleată era în așteptarea vizitatorilor satului. Foișoarele stăteau la loc de cinste, iar meșterii construiau o scenă pentru evoluatorii, care vor participa la festivalul ”Cântă de răsună lunca”. Uite așa se pregăteau cobănenii pentru ziua de 30 mai, o zi ce va fi scrisă în istoria acestui sat drept evenimentul inaugurării bustului voievodului Mihai Viteazul.

  La eveniment vor fi invitați din România, este așteptat și dl Mircea Cosma, directorul executiv al Asociației Euroregiunii Siret-Prut-Nistru, care va participa la dezvelirea bustului. După depunerea de flori toți oaspeții satului Cobani vor putea merge la poalele stâncii să admire natura, să se delecteze cu un program artistic bogat al festivalului, să se odihnească pe îndelete, să facă poze de neuitat.

Maria Focșa 


Postări populare de pe acest blog

Многодетная семья где царит любовь, гармония и трудолюбие

Историю многодетной семьи Китайгородских из села Стурзовка можно назвать поистине удивительной. В семье подрастают 5 детей, но однажды супруги решились взять на воспитание ещё троих несовершеннолетних. Нам удалось посетить эту прекрасную семью, окунувшись на несколько минут в радости и заботы многодетных родителей и их подопечных.

Работать во благо коммуны и её жителей

Коммуна Дану объединяет три села: Дану, Николаевка и Каменкуца. Дану - самое крупное среди них. Оно занимает 38,6 квадратных километра. Расположено в 7 километрах от районного центра, Глодень, 41 километре от города Бэлць и 201 километре от столицы нашей республики. В коммуне Дану насчитывается около 3200 человек населения. Михаил Викторович Урсу является примаром этой коммуны. Уже 9 год для него, как главы этих трёх населённых пунктов, главным приоритетом является работа во благо коммуны и её жителей. О достигнутых целях и осуществлённых работах в последний год, об основных задачах и дальнейшем развитии беседует с ним наш корреспондент.

Un oraș înfloritor mi-l doresc

  Pas cu pas orașul Glodeni își schimbă aspectul. Ba aici trotuare, ba dincolo, ba o stradă reparată din temelie, ba alta, ba piața centrală, iar curțile blocurilor chiar și-au schimbat aspectul delăsării pe cel al ordinii și al civilizației. În ultimele zile mai văzusem pe rețelele de socializare porțile de intrare ale orașului modernizate recent. M-am gândit, că pe lângă stemă, drapel, determinarea zilei de fondare a orașului această inscripție de intrare în oraș încununează respectarea simbolicii și orașul capătă statut pe deplin. E cazul de un interviu. Dna Stela Onuțu, primarul orașului, o doamnă distinsă și tenace, ne-a acceptat cu plăcere.  - Una din problemele primordiale ale unui primar este iluminarea stradală. La oraș e la fel? - Ca și în orice primărie avem un plan de acțiuni, pe care ni-l punem ca obiectiv la început de an în planificarea bugetului pentru a vedea avem noi capacitatea de a-l realiza ori nu. Necesități sunt multe, dar reieșind din potențialul nostru...