Treceți la conținutul principal

Inspectarea câmpurilor afectate de vânt


 Pe 7-8 mai podgoriile glodenene erau pestrițate de tehnică agricolă. Pe unde se afâna solul, pe unde se introduceau îngrășăminte, erbicide, pe unde se tundea iarba, folosită ca cultură siderată (îngrășământ verde), pe unde se semăna porumb, dar sâmbătă avea să vină urgia. Parcă în șagă, parcă înadins, dar vântul și-a întețit viteza (pe alocuri depășea 22 metri pe secundă) și a început a hoinări pe lanurile agricole, căutând să măture tot ce era posibil. Mai mult de 4 metri nu se vedea nimic înainte. 

- Pe lanurile, care sunt în apropierea fâșiilor forestiere de protecție vântul devenea mai domol, dar acolo unde suprafețe mari de terenuri agricole nu sunt protejate vântul a smuls plantulele de primăvară, care sunt încă firave, ori le-a acoperit cu pământ, mânat de viteza acestuia. Aici, pe lanul pe care îl vedeți, cam în fiecare an culturile au de suferit, deoarece e un sector ce stă pe un vârf de deal și nu are fâșii forestiere de protecție în preajmă. Și ce împinge vântul? Suflă humusul, iar solul rămâne tare ca piatra, iar un milimetru de humus se adună în 20 de ani, - spunea dl Marian Țărnă, vicepreședinte al raionului.

Eram pe un teren, semănat cu sfeclă de zahăr, teren, ce-i aparține SRL-ului ”Agdav”. Venise la fața locului nu numai vicepreședintele, ci și specialiștii de la Direcția Agricultură și Alimentație a Consiliului Raional Glodeni, dl Anatolie Gorodenco, directorul Departamentului de materii prime al companiei Sudzucker, venise și dnii Gheorghe Airini și Lidia Nastas, administratori a două gospodării învecinate. Specialiștii au luat-o de-a lungul rândurilor întru cercetarea situației. Apoi s-au întors în capătul lanului și fiecare s-a dat cu părerea ce e de făcut. Au fost enunțate mai multe variante (de păstrat ceea ce a rămas, de răsturnat sub brazdă și de resemănat terenul cu porumb, cultură ce exact era în dricul semănatului, de aplicat erbicid total). Ultima părea cea mai potrivită. Fără brazdă, fără irosirea umidității din sol să fie semănată rând în rând tot sfeclă de zahăr cu o densitate mai mică pentru a păstra și ceea ce a rămas și a mări numărul de plante în baza semănatului repetat. Rămânea de hotărât problema seminței, a semănătorii și a erbicidelor, a culturii semănate și până apare acest număr de ziar trebuia să fie corectate urmările furiei naturii. Era vorba de zeci de hectare cu culturi diferite atât la ”Agdav”, cât și la „IunalisAgro”. 

- E timpul ca să fie primită lege la nivel de Parlament cu privire la asigurarea în agricultură, - spunea dl Airini. 

Actele au fost pregătite și semnate și agenții agricoli cu pierderi rămâneau cu speranța că li se va compensa măcar ceva din investițiile făcute în vânt. 

Maria Focșa

P.S. 

Pe 12 mai la SRL ”Agdav” a fost semănat porumb repetat pe o suprafață de 12 ha. Celelalte au fost păstrate

Postări populare de pe acest blog

La biserică pe serpentină

Drumul nou de la Cobani, construit recent din temelie din milionul de lei, alocat de stat prin intermediul Programului Național ”Drumuri bune pentru Moldova”, ne-a dus frumos pe serpentină până în ograda bisericii din localitate. Și nu e lungă serpentina cu pricina, are numai 417 metri, dar e așa de încovoiată, așa de șerpuitoare, de parcă ai urca în munții Carpați. Eu nu știu cum a arătat drumul în cauză până la deplasarea noastră, dar lumea spune, că ”era un necaz pe capul oamenilor. Râpă, dar nu drum”. Poate de aceea primarul satului, dl Ivan Pluta, le-a propus consilierilor locali să selecteze anume acest drum pentru reparații capitale. Zicând capitale am în vedere construit din temelie, deoarece aici asfalt n-a fost niciodată. - De ce anume pe acesta l-ați ales? – l-am întrebat pe primar. - De ce nu, e drumul ce duce la biserică, dar încolo merge toată lumea din sat. Și apoi edificiul bisericii noastre este un monument istoric. Cea mai veche biserică din lemn din părțile noastre.

Многодетная семья где царит любовь, гармония и трудолюбие

Историю многодетной семьи Китайгородских из села Стурзовка можно назвать поистине удивительной. В семье подрастают 5 детей, но однажды супруги решились взять на воспитание ещё троих несовершеннолетних. Нам удалось посетить эту прекрасную семью, окунувшись на несколько минут в радости и заботы многодетных родителей и их подопечных.

Avem resurse umane valoroase

 Sunetul clopoțelului se auzea îndelung, semn că urma o pauză între ore. Imediat curtea gimnaziului prinse viață, iar o parte din elevi, îmbrăcați în uniformă școlară și aranjați în coloană, se îndreptau împreună cu dna învățătoare spre poarta instituției de învățământ.  - Mergem la cantină, ne comunica dna Elena Aniță, în timp ce traversa strada împreună cu elevii la trecerea de pietoni. Ne grăbim, căci trebuie să ne încadrăm în cele 20 de minute, cât durează recreația între orele de studiu.  Cu îndemnul ”Să aveți poftă!” ne-am îndreptat spre administrația gimnaziului. ”Cum a debutat acest an de învățământ?” - o întreb curioasă pe dna Veronica Iațcu, director al IP Gimnaziul Ciuciulea. ”Cu optimism și cu gândul, că vom depăși cu bine obstacolele și provocările acestui an”, - fusese răspunsul managerului. Inițiind o discuție tacticoasă aflasem, că în instituția în cauză învață 234 de elevi. În ciclul primar studiază 102 elevi, repartizați în patru clase, iar alți 132 de elevi urmează c