Treceți la conținutul principal

La Ustia ca la nimeni altul

 


Să mergi spre Ustia acum e o plăcere. Cum numai roțile autoturismelor trec pe drumul nou asfaltat parcă le ia vântul. Și mașinile plutesc lin, fără zgomot de piatră, fără fisuri. De mai mare dragul. Tot admirând și savurând din plăcerea drumului asfaltat am și ajuns în capătul satului. Și când colo... Ce e asta? În preajma indicatorului rutier cu denumirea satului acum se deschidea o panoramă destul de impunătoare – porțile satului. Dacă porțile orașului Chișinău sunt clădiri din beton multietajate, atunci la Ustia chiar că sunt porți. Mai bine zis la singular – o poartă masivă, construită din lemn, cu un acoperiș vișiniu din țiglă metalică, cu reflectoare solare, fixate de ambele părți, care ziua se încarcă de la lumina soarelui, iar noaptea luminează.


Cum am intrat la primar, la dl Alexandru Cojocari, prima întrebare asta și a fost. ”V-ați înnoit cu porți. A cui e ideea?” 

- Păi, veneam odată din Germania și m-am oprit la o cabană de stejar la Câmpulung Moldovenesc din România. Tare mi-a căzut tronc la inimă intrarea lor, construită din stejar, o construcție masivă și cu farmec estetic. Mi-a rămas această imagine în suflet și când am scăpat la drum asfaltat mi-am zis de ce nu. Dar ceea ce ați văzut încă nu e gata. Pe partea dreaptă vor fi Arhanghelii Mihail și Gavriil. Icoane cu chipurile lor am găsit, dar am nevoie de altceva, să fie cu două fețe. Adică să fie și pentru acei care intră în sat, cât și pentru acei care iese. Arhanghelii Mihail și Gavriil marchează hramul satului și al bisericii. Va mai fi construit un postament din piatră pe care va fi denumirea satului. Și nu pur și simplu Ustia, dar Eu iubesc (inimioară) Ustia. M-am interesat, intrarea de la Glodeni s-a ridicat la vreo 300 de mii de lei, iar eu până acum am cheltuit pentru materiale vreo 20 de mii de lei. Dacă mai pun și lucrul meșterilor voi ieși cu 35 de mii de lei pentru porțile satului, - ne-a povestit cu o doză de mândrie dl Alexandru.

Așa este, cu mândrie, pentru că dl Alexandru se mândrește cu satul său. Aceasta se simte în orice lucru, obiect, proiect realizat pentru săteni. Cine mai poate anticipa așa lucrurile? Ca să vezi a adus recent la grădiniță 72 de divane pentru copii. Acolo erau pătucuri din anii 70. Avusese preconizați 200 de mii de lei de la Guvern în aceste scopuri, dar, după ce a adus divanele îi spun, că trebuie să se facă ratificarea bugetului și alte multe și mărunte și că banii se rețin. ”Nu știu cum am să ies în capăt cu banii, dar paturile înapoi eu nu le dau. Dacă rămân fără bani mă dezic de motorina alocată pentru primărie, mai rup de colo-colo și totuna copiii de la grădiniță vor avea paturi”, - spunea primarul convins până în măduva oaselor.  

Reparația edificiului grădiniței după instalarea pe nou a firelor electrice a fost dusă la bun sfârșit și după vacanța de vară a copiilor, când se vor face și niște reparații cosmetice, vor fi puse și paturile noi. Iar până atunci dl primar dorește să procure și complete de cearșafuri noi. Nou la pachet!

Când a fost aprobat bugetul pe republică era inclus și fondul rutier. A contat și Primăria Ustia la 230 de mii de lei, după cum fusese incluși inițial, iar cum s-a desprimăvărat primarul, având niște prieteni fideli, a început lucrările la pietruirea drumurilor. Să nu piardă din vreme. A început, timpul trecea, iar lucrările se făceau în avans, deoarece banii așa și nu au mai venit. A reușit dl Alexandru să facă 3 drumuri. Zic să le facă, nu să le renoveze, deoarece pe acolo n-a fost niciodată nici zare de pietriș. 

- Dar ce era să fac? În partea spre vechea fermă era un drum, că nici nu putea fi numit drum. Dar de pe strada ceea 12 copii merg la școală și grădiniță. N-aveam încotro. Am băgat multă piatră acolo. Gropile lăsate de roțile camioanelor (колея) pe drumul de acolo aveau adâncimea de 1 metru. Cum să nu faci? - se întreba edilul satului.


Deci, au fost construite 3 drumuri noi în sat, unul de 500 m, altul de 700 m și al treilea de 600 m, adică 1 km 800 de metri. Lucrările au fost executate de către persoane de încredere, firma APAC Service. Îl așteaptă cu achitarea, se preconizează la sfârșitul lunii mai. Vor vedea. Mai are primarul puțină piatră, 150 de tone, ce i-ar ajunge încă pentru un drum de legătură, dar dacă nu s-a achitat pentru primele lucrări nu mai poate îndrăzni să ceară muncă în avans. Mai așteaptă puțin. Drumurile respective au primit anul acesta prima porțiune de piatră, ce a fost așternută într-un strat de 14 cm. S-a aplicat pietricică mășcată. Când baza este pusă și se reprofilează chiar de se mai adaugă careva materiale, dar tot e mai simplu, povestea primarul. 

Drumul istoric cu cotitura spre biserică, care a fost rupt de ape de mai multe ori în cele din urmă stă frumos și bine, e asfaltat pe cinste și se pare că această problemă e scoasă de pe ordinea zilei. 

Primăria Ustia este înfrățită cu o primărie din Bistrița-Năsăud, România. Anul trecut la reparația drumurilor cei de la Bistrița le-au acordat un ajutor de vreo 40 de mii de roni, sumă ce a fost investită în reparația drumurilor. Poate anul acesta să-i implice în proiectul cu gazul, se gândește primarul. Conducta de gaz a fost adusă numai până la Limbenii Vechi. De acolo și intenționează dl Alexandru să pornească pentru a aduce gazul la Ustia. În sat au rămas în marea majoritate numai oameni vârstnici și nu are cine le tăia, despica lemne, nu are cine alerga diminețile să le pună focul în sobă. Ține legături primarul cu mulți dintre cei plecați peste hotare, la care le-au rămas părinții aici. Ei sunt gata să plătească cât trebuie numai să știe că părinților lor le este cald și comod. 

- Săptămâna viitoare vor veni geodeziștii în sat și ne vom apuca de măsurări, calcule. Suma proiectului va fi mare. Consiliul Raional nu construiește conducta de la sat la sat. De aceea vreau să pornesc cu jumătate la jumătate. Poate așa va lua foc. Vreo 60 de mii de la Consiliul Raional, vreo 60 de mii din partea consiliului local și tare îmi doresc să fie de bun augur. E mare speranța să avem gaz la Ustia. E mare. Numai conducta de la sat la sat va estima 1 milion 200 de mii de lei. Desigur, acestea sunt calcule preventive. Dacă reușesc în timpul mandatului să aduc gaz în sat eu voi fi, probabil, prima persoană fizică, care se va conecta. Dar pentru sat voi gazifica grădinița, gimnaziul, oficiul medicilor de familie etc, - a spus-o cu îndrăzneală dl Cojocari. 

Din discuțiile purtate cu sătenii cam vreo 70 de procente din populație doresc să aibă gaz în gospodărie. Dar nu-i vorbă, va mai merge primarul prin sat și va mai discuta cu fiecare în parte. Și lumea zice, că ustienii sunt răi. Așa le merge vestea. Dar edilul spune, că ustienii sunt uniți. De aceea și contează, că având mai mulți abonați și conectarea la gazele naturale va fi mai ieftină. 

Frumoase momente, demne realizări, n-ai ce spune. Chiar și planurile sunt de perspectivă.

Maria Focșa


Postări populare de pe acest blog

La biserică pe serpentină

Drumul nou de la Cobani, construit recent din temelie din milionul de lei, alocat de stat prin intermediul Programului Național ”Drumuri bune pentru Moldova”, ne-a dus frumos pe serpentină până în ograda bisericii din localitate. Și nu e lungă serpentina cu pricina, are numai 417 metri, dar e așa de încovoiată, așa de șerpuitoare, de parcă ai urca în munții Carpați. Eu nu știu cum a arătat drumul în cauză până la deplasarea noastră, dar lumea spune, că ”era un necaz pe capul oamenilor. Râpă, dar nu drum”. Poate de aceea primarul satului, dl Ivan Pluta, le-a propus consilierilor locali să selecteze anume acest drum pentru reparații capitale. Zicând capitale am în vedere construit din temelie, deoarece aici asfalt n-a fost niciodată. - De ce anume pe acesta l-ați ales? – l-am întrebat pe primar. - De ce nu, e drumul ce duce la biserică, dar încolo merge toată lumea din sat. Și apoi edificiul bisericii noastre este un monument istoric. Cea mai veche biserică din lemn din părțile noastre.

Работать во благо коммуны и её жителей

Коммуна Дану объединяет три села: Дану, Николаевка и Каменкуца. Дану - самое крупное среди них. Оно занимает 38,6 квадратных километра. Расположено в 7 километрах от районного центра, Глодень, 41 километре от города Бэлць и 201 километре от столицы нашей республики. В коммуне Дану насчитывается около 3200 человек населения. Михаил Викторович Урсу является примаром этой коммуны. Уже 9 год для него, как главы этих трёх населённых пунктов, главным приоритетом является работа во благо коммуны и её жителей. О достигнутых целях и осуществлённых работах в последний год, об основных задачах и дальнейшем развитии беседует с ним наш корреспондент.

Avem resurse umane valoroase

 Sunetul clopoțelului se auzea îndelung, semn că urma o pauză între ore. Imediat curtea gimnaziului prinse viață, iar o parte din elevi, îmbrăcați în uniformă școlară și aranjați în coloană, se îndreptau împreună cu dna învățătoare spre poarta instituției de învățământ.  - Mergem la cantină, ne comunica dna Elena Aniță, în timp ce traversa strada împreună cu elevii la trecerea de pietoni. Ne grăbim, căci trebuie să ne încadrăm în cele 20 de minute, cât durează recreația între orele de studiu.  Cu îndemnul ”Să aveți poftă!” ne-am îndreptat spre administrația gimnaziului. ”Cum a debutat acest an de învățământ?” - o întreb curioasă pe dna Veronica Iațcu, director al IP Gimnaziul Ciuciulea. ”Cu optimism și cu gândul, că vom depăși cu bine obstacolele și provocările acestui an”, - fusese răspunsul managerului. Inițiind o discuție tacticoasă aflasem, că în instituția în cauză învață 234 de elevi. În ciclul primar studiază 102 elevi, repartizați în patru clase, iar alți 132 de elevi urmează c