Treceți la conținutul principal

Normative noi de construcție a drumurilor

 


Primăvara aceasta ba ici, ba colo în teritoriul raionului începuseră lucrări de implementare a proiectelor de reparație a drumurilor.   Chiar eram porniți la Petrunea pentru un reportaj. Dar de ceva timp încoace lucrările au stopat. Care ar fi cauza? 

- Recent au fost schimbate normativele de construcție a drumurilor. Deja reparațiile urmează să fie executate cu materiale conform noilor normative, astfel porțiunile reparate vor trebui acoperite cu alt strat de asfalt, ceea ce va necesita cheltuieli suplimentare, - povestea dl Marian Țărnă, vicepreședinte al raionului. – Dacă până acum se folosea piatra spartă la lucrările de construcții și reparații, acum se prevede numai granitul, calcarul fiind interzis. Aplicarea noilor normative trebuia să se facă pe parcurs, adică treptat. Dar la introducerea bruscă a acestora e posibilă o stagnare de durată, - povestea dl Țărnă.

Autoturismul a întors de pe traseul central Glodeni-Moara Domnească spre Ciuciulea și imediat cauciucurile au dat de știre că sub roți e drum din beton cu scarificări transversale. Într-un reportaj din toamna anului trecut de la construirea acestui drum îl numisem ”te duc-te-aduc”. Și iată că acest ”te duc-te-aduc” anul acesta continuă – lucrări executate din fondul rutier disponibil Consiliului Raional în valoare de 2 milioane de lei. Gândeam eu, că la terminarea porțiunii de drum nou începe porțiunea din proiectul ce se implementează în acest an. Dar realitatea era alta. Deoarece la ieșirea din Ciuciulea din acoperișul drumului în varianta albă mai că nu rămăsese nimic (o parte din piatră a intrat în pământ, o altă parte – s-a împrăștiat) primăvara aceasta au început lucrările din celălalt capăt, adică de la ieșirea din Ciuciulea. Conform proiectului se prevăd lucrări pe o porțiune  cu o lungime de peste 500 metri, ce vor include rigole din beton armat pentru scurgerea apelor fluviale, acostamente cu lățimea de un metru cu iarbă, două ieșiri spre drumurile de câmp și un podeț pentru colectarea apelor fluviale. Drumul respectiv va avea o lățime de 7 metri (egală cu lățimea sectorului de drum făcut toamna trecută). Pe sectorul de drum început fusese deja executate de către SA ”Drumuri” Bălți anumite lucrări: așternerea pietrei sparte, a molozei, lucrări de acostament, compactarea atât a părții carosabile cât și a acostamentelor etc. Însă lucrările s-au oprit. Până la clarificarea cu noile tehnologii de pregătire a asfaltului conform noilor cerințe drumul nu stă pe loc. Pe aici circulă autoturisme, camioane, tehnică agricolă, de aceea la reluarea lucrărilor va fi necesară o nouă procedură de compactare. Și aici din nou cheltuieli suplimentare. Segmentul început va fi din beton vibrocilindrat*, așa cum trebuia să fie și primul segment. Dar, deoarece în Moldova anul trecut nici o fabrică nu producea astfel de beton (conform noilor tehnologii) primul segment a fost turnat din beton asfaltic. Anul acesta la Bălți deja funcționează o astfel de fabrică (a fost achiziționată de peste hotare) și la Ciuciulea se va așterne deja beton vibrocilindrat în strat de 16 centimetri, ceea ce este în premieră în zona de Nord a republicii. Practic fabrica de producere a betonului vibrocilindrat trebuie să fie pe loc ori la o distanță nu mai mare de 40-45 de km de locul lucrărilor pentru ca procentul de umiditate din el să nu reușească să scadă la transportare.

E drept că drumul L-229, G-59 Ciuciulea – Dușmani – Limbenii Vechi de circa 4 kilometri a început să fie construit pe segmente mici, dar, fiind un drum al Consiliului Raional Glodeni, pentru anii următori se preconizează alocarea resurselor financiare până la 5-6 milioane de lei pentru a acoperi o porțiune mai mare și ca segmentul ce va rămâne de construit să fie redus cât mai mult. După implementarea și celui de-al doilea segment de drum betonat lungimea porțiunii nereparate anul acesta va fi de circa 2 km 700 de metri. Deosebit de costisitor va fi și barajul pe lățimea iazului ce se întinde pe ambele părți ale traseului. Acesta va fi asemănător cu barajul Costești, ba poate și mai super conform noilor tehnologii, și va înghiți tot vreo 6 milioane de lei, cu armătură de inox, cu trotuare de ambele părți. Ba și primului segment construit i se va face tratare dublă (cu materiale conform noii tehnologii). 

Lucrările vor putea fi reluate începând cu săptămâna viitoare, spunea vicepreședintele, și pe la mijlocul lunii iunie segmentul de drum început conform proiectului va fi gata. Se lucrează greu la fundație, antreprenorii nu aveau practică și refuzau licitațiile, dar în schimb durabilitatea acestui drum din beton vibrocilindrat este de 25-30 de ani. Iată care vor fi drumurile viitorului.

Maria Focșa

* Betonul vibrocilindrat (BVC) este definit ca beton compactat cu cilindru compactor. BVC este un amestec de beton rigid şi rezistent, care este aşternut cu finisoarele clasice pentru asfalt.

Postări populare de pe acest blog

La biserică pe serpentină

Drumul nou de la Cobani, construit recent din temelie din milionul de lei, alocat de stat prin intermediul Programului Național ”Drumuri bune pentru Moldova”, ne-a dus frumos pe serpentină până în ograda bisericii din localitate. Și nu e lungă serpentina cu pricina, are numai 417 metri, dar e așa de încovoiată, așa de șerpuitoare, de parcă ai urca în munții Carpați. Eu nu știu cum a arătat drumul în cauză până la deplasarea noastră, dar lumea spune, că ”era un necaz pe capul oamenilor. Râpă, dar nu drum”. Poate de aceea primarul satului, dl Ivan Pluta, le-a propus consilierilor locali să selecteze anume acest drum pentru reparații capitale. Zicând capitale am în vedere construit din temelie, deoarece aici asfalt n-a fost niciodată. - De ce anume pe acesta l-ați ales? – l-am întrebat pe primar. - De ce nu, e drumul ce duce la biserică, dar încolo merge toată lumea din sat. Și apoi edificiul bisericii noastre este un monument istoric. Cea mai veche biserică din lemn din părțile noastre.

Многодетная семья где царит любовь, гармония и трудолюбие

Историю многодетной семьи Китайгородских из села Стурзовка можно назвать поистине удивительной. В семье подрастают 5 детей, но однажды супруги решились взять на воспитание ещё троих несовершеннолетних. Нам удалось посетить эту прекрасную семью, окунувшись на несколько минут в радости и заботы многодетных родителей и их подопечных.

Avem resurse umane valoroase

 Sunetul clopoțelului se auzea îndelung, semn că urma o pauză între ore. Imediat curtea gimnaziului prinse viață, iar o parte din elevi, îmbrăcați în uniformă școlară și aranjați în coloană, se îndreptau împreună cu dna învățătoare spre poarta instituției de învățământ.  - Mergem la cantină, ne comunica dna Elena Aniță, în timp ce traversa strada împreună cu elevii la trecerea de pietoni. Ne grăbim, căci trebuie să ne încadrăm în cele 20 de minute, cât durează recreația între orele de studiu.  Cu îndemnul ”Să aveți poftă!” ne-am îndreptat spre administrația gimnaziului. ”Cum a debutat acest an de învățământ?” - o întreb curioasă pe dna Veronica Iațcu, director al IP Gimnaziul Ciuciulea. ”Cu optimism și cu gândul, că vom depăși cu bine obstacolele și provocările acestui an”, - fusese răspunsul managerului. Inițiind o discuție tacticoasă aflasem, că în instituția în cauză învață 234 de elevi. În ciclul primar studiază 102 elevi, repartizați în patru clase, iar alți 132 de elevi urmează c