Treceți la conținutul principal

Au luptat pentru pace, pentru neam, ca urmașii lui Ștefan

 


Zi de zi ne întâlnim cu ei și par persoane simple. Sunt oameni zâmbitori, alții cu poveri cotidiene, trecuți deja de vârsta tinereții însă,  care au avut nenorocul să vadă și să trăiască urgia războiului. Niciunul din ei nu și-ar fi dorit să țină arma în mână și să ”vâneze” dușmanii, însă conflictul-armat de la Nistru, declanșat în primăvara anului 1992, le-a dat curaj și dorință aprigă de a-și apăra țara. 

Mulți îl numesc conflict-armat, însă acesta, de fapt, a fost un adevărat război, ce a adus clipe de groază, bubuituri de tancuri, focuri de arme, tranșee stropite cu sânge, oameni răpuși de gloanțe sub ochii camarazilor, vrăjmași bine dotați tehnic și încrezuți în sine, sute de răniți și frică de moarte. Acele lupte armate de pe bătrânul Nistru și consecințele acestora au fost pentru întreaga societate civilă unele dintre cele mai grele încercări de la sfârșitul secolului XX, la care a fost supusă țara noastră, îndeosebi, poliția națională și voluntarii, care au reușit să demonstreze pe parcursul a 5 luni (perioadă cât s-au dat lupte grele pe câmpurile din Transnistria) dragoste de țară, bărbăție și jertfire de sine. În fața tuturor ororilor au stat, drept scut al țării, bărbați temerari, care au lăsat acasă oameni dragi și au pășit pe pământ transnistrean. Unora pe vecie le-au rămas în memorie zilele trăite cu frică din Coşniţa, Dubăsari, Doroţcaia, altora le-au schimbat destinul luptele de pe câmpurile din Cocieri, Corjova, Roghi, Tighina, Varnița. 

Potrivit surselor oficiale, din partea RM au căzut cu moarte de erou 315 combatanți, răniți au fost 1180. Au decedat şi 125 de persoane civile, iar 41 au fost rănite. 


De câțiva ani consecutiv glodenenii, participanți la luptele din Transnistria, se adună la o întâlnire de suflet. Își strâng mâna bărbătește, se îmbrățișează prietenește, deapănă amintiri, își dau frâu liber emoțiilor, se mai întreabă de sănătate, de viață... De data aceasta gazda evenimentului, plin de încărcătură emoțională și recunoștință, desfășurat la sfârșitul lunii august, a fost satul Ustia.

În coloană oficială participanții evenimentului (veteranii conflictului-armat din raion și primarii localităților) au ținut calea spre monumentul în memoria ostașilor pământeni, căzuți la datorie în cel de-al doilea război mondial (1941- 1945), unde după intonarea Imnului de Stat fusese deschis mitingul solemn, dedicat evenimentului. Au urmat discursuri ale președintelui raionului, dl Ion Cojocari, a președintelui Asociației veteranilor războiului de pe Nistru și primarul satului Ustia, dl Alexandru Cojocari, care au sugerat, că generația tânără trebuie ia exemplu de bărbăție de la feciorii neamului, care au luptat cu dârzenie, fiind antrenați în această luptă nedreaptă, dar demnă de un popor, care avea aspirații de independență, libertate și suveranitate. Respectul și dragostea față de țară trebuie să fie valori nelipsite din sufletul fiecărui cetățean al RM.

A urmat un minut de reculegere pentru cei care nu s-au întors de pe câmpul de luptă, iar pentru aprecierea sacrificiilor depuse au fost înmânate diplome unor combatanți în semn de recunoștință pentru curaj, spirit de sacrificiu, dârzenie spirituală și devotament față de Patrie, manifestat în evenimentele tragice din primăvara-vara anului 92, pentru apărarea independenței și integrității RM precum și cu prilejul aniversării a 30 de ani de Independență. După depunerea de flori la monument a urmat o masă de pomenire pentru toți veteranii, care s-au felicitat reciproc, și-au dorit sănătate, bunăstare și pace.  

Le plac veteranilor atare întâlniri de suflet. Este unicul prilej de a se revedea cu cei, care au luptat cot la cot, au depășit frica împreună, au văzut moartea cu ochii, au trăit zile sumbre. Cu demnitate vor purta cu toții același nume – de patrioți ai neamului nostru. 

 Victoria Vasilos

Postări populare de pe acest blog

La biserică pe serpentină

Drumul nou de la Cobani, construit recent din temelie din milionul de lei, alocat de stat prin intermediul Programului Național ”Drumuri bune pentru Moldova”, ne-a dus frumos pe serpentină până în ograda bisericii din localitate. Și nu e lungă serpentina cu pricina, are numai 417 metri, dar e așa de încovoiată, așa de șerpuitoare, de parcă ai urca în munții Carpați. Eu nu știu cum a arătat drumul în cauză până la deplasarea noastră, dar lumea spune, că ”era un necaz pe capul oamenilor. Râpă, dar nu drum”. Poate de aceea primarul satului, dl Ivan Pluta, le-a propus consilierilor locali să selecteze anume acest drum pentru reparații capitale. Zicând capitale am în vedere construit din temelie, deoarece aici asfalt n-a fost niciodată. - De ce anume pe acesta l-ați ales? – l-am întrebat pe primar. - De ce nu, e drumul ce duce la biserică, dar încolo merge toată lumea din sat. Și apoi edificiul bisericii noastre este un monument istoric. Cea mai veche biserică din lemn din părțile noastre.

Avem resurse umane valoroase

 Sunetul clopoțelului se auzea îndelung, semn că urma o pauză între ore. Imediat curtea gimnaziului prinse viață, iar o parte din elevi, îmbrăcați în uniformă școlară și aranjați în coloană, se îndreptau împreună cu dna învățătoare spre poarta instituției de învățământ.  - Mergem la cantină, ne comunica dna Elena Aniță, în timp ce traversa strada împreună cu elevii la trecerea de pietoni. Ne grăbim, căci trebuie să ne încadrăm în cele 20 de minute, cât durează recreația între orele de studiu.  Cu îndemnul ”Să aveți poftă!” ne-am îndreptat spre administrația gimnaziului. ”Cum a debutat acest an de învățământ?” - o întreb curioasă pe dna Veronica Iațcu, director al IP Gimnaziul Ciuciulea. ”Cu optimism și cu gândul, că vom depăși cu bine obstacolele și provocările acestui an”, - fusese răspunsul managerului. Inițiind o discuție tacticoasă aflasem, că în instituția în cauză învață 234 de elevi. În ciclul primar studiază 102 elevi, repartizați în patru clase, iar alți 132 de elevi urmează c

Plombări rutiere la Cuhnești

  Pe mai multe drumuri de acces spre suburbii, dar și pe poduri asfaltul a început a fi ciuruit de găuri, de aceea se intervine prin metoda de injectare cu beton asfaltic. Am mers la Cuhnești la fața locului. Pe tronsonul Bisericani-Movileni au fost deja executate astfel de lucrări. Suprafața reparată a estimat peste 200 de metri pătrați. Adică drumul a fost plombat pe toată lungimea, iar 200 de metri indică doar suprafețele găurilor plombate, luate împreună.  În afară de plombare au mai fost executate și alte lucrări. După renovarea acestui drum fusese instalate câteva indicatoare din cele mai importante, iar în primăvara aceasta au mai fost instalate indicatoare de avertizare în preajma tuturor instituțiilor preșcolare și de învățământ preuniversitar, cu atât mai mult la intersecții cu drumurile prioritare. Au fost indicate și denumirile localităților. Semnele rutiere, anterior instalate, în marea majoritate au fost furate. Nu reușesc drumarii să le instaleze, că peste noapte și le f