Treceți la conținutul principal

Au luptat pentru pace, pentru neam, ca urmașii lui Ștefan

 


Zi de zi ne întâlnim cu ei și par persoane simple. Sunt oameni zâmbitori, alții cu poveri cotidiene, trecuți deja de vârsta tinereții însă,  care au avut nenorocul să vadă și să trăiască urgia războiului. Niciunul din ei nu și-ar fi dorit să țină arma în mână și să ”vâneze” dușmanii, însă conflictul-armat de la Nistru, declanșat în primăvara anului 1992, le-a dat curaj și dorință aprigă de a-și apăra țara. 

Mulți îl numesc conflict-armat, însă acesta, de fapt, a fost un adevărat război, ce a adus clipe de groază, bubuituri de tancuri, focuri de arme, tranșee stropite cu sânge, oameni răpuși de gloanțe sub ochii camarazilor, vrăjmași bine dotați tehnic și încrezuți în sine, sute de răniți și frică de moarte. Acele lupte armate de pe bătrânul Nistru și consecințele acestora au fost pentru întreaga societate civilă unele dintre cele mai grele încercări de la sfârșitul secolului XX, la care a fost supusă țara noastră, îndeosebi, poliția națională și voluntarii, care au reușit să demonstreze pe parcursul a 5 luni (perioadă cât s-au dat lupte grele pe câmpurile din Transnistria) dragoste de țară, bărbăție și jertfire de sine. În fața tuturor ororilor au stat, drept scut al țării, bărbați temerari, care au lăsat acasă oameni dragi și au pășit pe pământ transnistrean. Unora pe vecie le-au rămas în memorie zilele trăite cu frică din Coşniţa, Dubăsari, Doroţcaia, altora le-au schimbat destinul luptele de pe câmpurile din Cocieri, Corjova, Roghi, Tighina, Varnița. 

Potrivit surselor oficiale, din partea RM au căzut cu moarte de erou 315 combatanți, răniți au fost 1180. Au decedat şi 125 de persoane civile, iar 41 au fost rănite. 


De câțiva ani consecutiv glodenenii, participanți la luptele din Transnistria, se adună la o întâlnire de suflet. Își strâng mâna bărbătește, se îmbrățișează prietenește, deapănă amintiri, își dau frâu liber emoțiilor, se mai întreabă de sănătate, de viață... De data aceasta gazda evenimentului, plin de încărcătură emoțională și recunoștință, desfășurat la sfârșitul lunii august, a fost satul Ustia.

În coloană oficială participanții evenimentului (veteranii conflictului-armat din raion și primarii localităților) au ținut calea spre monumentul în memoria ostașilor pământeni, căzuți la datorie în cel de-al doilea război mondial (1941- 1945), unde după intonarea Imnului de Stat fusese deschis mitingul solemn, dedicat evenimentului. Au urmat discursuri ale președintelui raionului, dl Ion Cojocari, a președintelui Asociației veteranilor războiului de pe Nistru și primarul satului Ustia, dl Alexandru Cojocari, care au sugerat, că generația tânără trebuie ia exemplu de bărbăție de la feciorii neamului, care au luptat cu dârzenie, fiind antrenați în această luptă nedreaptă, dar demnă de un popor, care avea aspirații de independență, libertate și suveranitate. Respectul și dragostea față de țară trebuie să fie valori nelipsite din sufletul fiecărui cetățean al RM.

A urmat un minut de reculegere pentru cei care nu s-au întors de pe câmpul de luptă, iar pentru aprecierea sacrificiilor depuse au fost înmânate diplome unor combatanți în semn de recunoștință pentru curaj, spirit de sacrificiu, dârzenie spirituală și devotament față de Patrie, manifestat în evenimentele tragice din primăvara-vara anului 92, pentru apărarea independenței și integrității RM precum și cu prilejul aniversării a 30 de ani de Independență. După depunerea de flori la monument a urmat o masă de pomenire pentru toți veteranii, care s-au felicitat reciproc, și-au dorit sănătate, bunăstare și pace.  

Le plac veteranilor atare întâlniri de suflet. Este unicul prilej de a se revedea cu cei, care au luptat cot la cot, au depășit frica împreună, au văzut moartea cu ochii, au trăit zile sumbre. Cu demnitate vor purta cu toții același nume – de patrioți ai neamului nostru. 

 Victoria Vasilos

Postări populare de pe acest blog

Многодетная семья где царит любовь, гармония и трудолюбие

Историю многодетной семьи Китайгородских из села Стурзовка можно назвать поистине удивительной. В семье подрастают 5 детей, но однажды супруги решились взять на воспитание ещё троих несовершеннолетних. Нам удалось посетить эту прекрасную семью, окунувшись на несколько минут в радости и заботы многодетных родителей и их подопечных.

Работать во благо коммуны и её жителей

Коммуна Дану объединяет три села: Дану, Николаевка и Каменкуца. Дану - самое крупное среди них. Оно занимает 38,6 квадратных километра. Расположено в 7 километрах от районного центра, Глодень, 41 километре от города Бэлць и 201 километре от столицы нашей республики. В коммуне Дану насчитывается около 3200 человек населения. Михаил Викторович Урсу является примаром этой коммуны. Уже 9 год для него, как главы этих трёх населённых пунктов, главным приоритетом является работа во благо коммуны и её жителей. О достигнутых целях и осуществлённых работах в последний год, об основных задачах и дальнейшем развитии беседует с ним наш корреспондент.

Un oraș înfloritor mi-l doresc

  Pas cu pas orașul Glodeni își schimbă aspectul. Ba aici trotuare, ba dincolo, ba o stradă reparată din temelie, ba alta, ba piața centrală, iar curțile blocurilor chiar și-au schimbat aspectul delăsării pe cel al ordinii și al civilizației. În ultimele zile mai văzusem pe rețelele de socializare porțile de intrare ale orașului modernizate recent. M-am gândit, că pe lângă stemă, drapel, determinarea zilei de fondare a orașului această inscripție de intrare în oraș încununează respectarea simbolicii și orașul capătă statut pe deplin. E cazul de un interviu. Dna Stela Onuțu, primarul orașului, o doamnă distinsă și tenace, ne-a acceptat cu plăcere.  - Una din problemele primordiale ale unui primar este iluminarea stradală. La oraș e la fel? - Ca și în orice primărie avem un plan de acțiuni, pe care ni-l punem ca obiectiv la început de an în planificarea bugetului pentru a vedea avem noi capacitatea de a-l realiza ori nu. Necesități sunt multe, dar reieșind din potențialul nostru...