Treceți la conținutul principal

Avem resurse umane valoroase


 Sunetul clopoțelului se auzea îndelung, semn că urma o pauză între ore. Imediat curtea gimnaziului prinse viață, iar o parte din elevi, îmbrăcați în uniformă școlară și aranjați în coloană, se îndreptau împreună cu dna învățătoare spre poarta instituției de învățământ. 

- Mergem la cantină, ne comunica dna Elena Aniță, în timp ce traversa strada împreună cu elevii la trecerea de pietoni. Ne grăbim, căci trebuie să ne încadrăm în cele 20 de minute, cât durează recreația între orele de studiu. 

Cu îndemnul ”Să aveți poftă!” ne-am îndreptat spre administrația gimnaziului. ”Cum a debutat acest an de învățământ?” - o întreb curioasă pe dna Veronica Iațcu, director al IP Gimnaziul Ciuciulea. ”Cu optimism și cu gândul, că vom depăși cu bine obstacolele și provocările acestui an”, - fusese răspunsul managerului. Inițiind o discuție tacticoasă aflasem, că în instituția în cauză învață 234 de elevi. În ciclul primar studiază 102 elevi, repartizați în patru clase, iar alți 132 de elevi urmează ciclul gimnazial în opt complete de clasă. Cu regret în anul curent numărul elevilor este în descreștere (38 de elevi au absolvit gimnaziul și doar 27 de copii s-au înscris în clasa întâi). Numai în ultima săptămână de vacanță șase copii au plecat din gimnaziu (cu părinții în țările din Europa) și alți doi elevi s-au transferat dintr-o altă instituție de învățământ. 

Între timp reveniseră elevii, care au luat dejunul, iar noi am fost cointeresați să aflăm cum stau lucrurile și la acest capitol. 

- Lipsa blocului alimentar în incinta instituției de învățământ este ”durerea noastră comună”. Ne confruntăm cu această problemă încă din 2004, de când suntem transferați în sediul nou. Bineînțeles, nu am așteptat ”mană cerească” și am recurs la scrierea proiectelor pentru a beneficia de finanțare. Cu multă speranță am așteptat recent evaluarea finală a proiectelor, depuse în cadrul Agenției de Intervenții și Plăți pentru Agricultură (AIPA), ce prevedea finalizarea construcției blocului alimentar, însă, cu mare regret, nu am fost acceptați. Ni s-a argumentat că suma este impunătoare – 1 mln 700 mii lei. De fapt această sumă cuprinde doar reparația cantinei cu dotarea de utilaj, însă pentru lucrările de reparație a blocului B în totalitate, inclusiv sala de festivități și biblioteca, ar fi fost necesară suma de 3 mln 400 mii de lei, - ne comunica dna Veronica. 


În acești 17 ani sute de elevi au mers să ia dejunul la cantina școlii vechi. S-a pus în discuție și varianta de alimentație la pachet, ca să se evite deplasarea elevilor pe orice anotimp în alt edificiu. Mai sunt și alte dezavantaje precum timpul restrâns pentru dejun, ce include și deplasarea, igienizarea mâinilor, alimentația propriu-zisă și revenirea în sălile de clasă. Multe acțiuni s-au întreprins, însă parcă nu există sorți de izbândă. 

Totuși, în pofida acestei probleme, IP Gimnaziul Ciuciulea se bucură de resurse umane valoroase. Aici se pune accentul pe rezultatele elevului și nu pe al profesorului. La Ciuciulea există tradiția de carte și, într-adevăr, se face carte de calitate. Instituția este asigurată cu echipament digital, tablă interactivă, iar în baza proiectului ”Reforma învățământului în Moldova” a beneficiat suplimentar de 15 laptopuri și cinci calculatoare noi. Elevii obțin performanțe la olimpiade, iar profesorii demonstrează potențial intelectual avansat. Colectivul profesoral include 24 de cadre didactice, vârsta medie constituie 48-50 de ani (activează șase pensionari). 

Cu toții speră să depășească această pandemie, iar lucrurile să intre pe făgașul cel de odinioară. Pentru ei este firesc ca elevii să fie prezenți în sălile de clasă, iar profesorul să fie printre ei, să creeze acea conexiune între elevi și pedagog, să intervină atunci când este necesar, să simtă pulsul întregii clase de elevi. Doar așa își pot realiza obiectivele preconizate în procesul educațional. Doar așa se pot obține roadele scontate!

Victoria Vasilos

Postări populare de pe acest blog

La biserică pe serpentină

Drumul nou de la Cobani, construit recent din temelie din milionul de lei, alocat de stat prin intermediul Programului Național ”Drumuri bune pentru Moldova”, ne-a dus frumos pe serpentină până în ograda bisericii din localitate. Și nu e lungă serpentina cu pricina, are numai 417 metri, dar e așa de încovoiată, așa de șerpuitoare, de parcă ai urca în munții Carpați. Eu nu știu cum a arătat drumul în cauză până la deplasarea noastră, dar lumea spune, că ”era un necaz pe capul oamenilor. Râpă, dar nu drum”. Poate de aceea primarul satului, dl Ivan Pluta, le-a propus consilierilor locali să selecteze anume acest drum pentru reparații capitale. Zicând capitale am în vedere construit din temelie, deoarece aici asfalt n-a fost niciodată. - De ce anume pe acesta l-ați ales? – l-am întrebat pe primar. - De ce nu, e drumul ce duce la biserică, dar încolo merge toată lumea din sat. Și apoi edificiul bisericii noastre este un monument istoric. Cea mai veche biserică din lemn din părțile noastre.

Многодетная семья где царит любовь, гармония и трудолюбие

Историю многодетной семьи Китайгородских из села Стурзовка можно назвать поистине удивительной. В семье подрастают 5 детей, но однажды супруги решились взять на воспитание ещё троих несовершеннолетних. Нам удалось посетить эту прекрасную семью, окунувшись на несколько минут в радости и заботы многодетных родителей и их подопечных.